Jovanović se dogovorio sa studentima: Probleme oko cijena hrane u menzama rješavat će zajedno

Foto: Fah

MINISTAR znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je s predstavnicima studenata i studentskih centara dogovorio da će se zajedno s njima rješavati problemi vezani uz studentsku prehranu, a konkretnije promjene u Pravilniku o potpori za pokriće troškova studentske prehrane trebali bi dogovoriti u studenom.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta priopćilo je kako se ministar sa studentima i predstavnicima studentskih centara sastao kako bi kroz analizu dosadašnje provedbe Pravilnika razgovarali o načinima rješavanja uočenih problema u njegovoj primjeni.

Jovanović je istaknuo kako je Ministarstvo otvoreno za dijalog o svim pitanjima provedbe Pravilnika, osim o onima financijskog karaktera koja bi negativno utjecala na prijelaz prema direktnim potporama za one kojima je takva potpora najpotrebnija. Naglasio je nužnost promjena u sustavu studentske prehrane, napomenuvši da se dosadašnji sustav nije mijenjao 11 godina, što je pojedine studentske centre dovelo na rub bankrota te zaustavilo razvoj sustava.

U Ministarstvu kažu da su se predstavnici studentskih centara složili da se Pravilnik nije odmah svugdje počeo dosljedno primjenjivati, no naglasili su kako je potrebno vrijeme prije nego što se provedu sve promjene i nadograde kapaciteti.

Tijekom višesatnog sastanka, održanog popodne u Ministarstvu, studentski predstavnici tražili su povećanje subvencija s razine 1, 2 i 2,5 na 1,5, 2,5 i 3, odnosno povećanje za pola obroka dnevno. Zatražena je i promjena načina obračuna subvencije s tjedne na mjesečnu, kao i da se pojedina jela po izboru, koja studenti najčešće konzumiraju, ne subvencioniraju s 50 nego sa 71,24 posto. Studentski su predstavnici zatražili i uvođenje menija za doručak.

Studentski centri najavili su da će dosljedno osigurati ponudu artikala koji su subvencionirani sa 71,24 posto cijene.

Zaključeno je da Pravilnik želi osigurati kvalitetan sustav prehrane, a sudionici sastanka su kao problem izdvojili nedostatne uvjete za njegovu dosljednu primjenu u svim restoranima u državi, kao i previsoku cijenu jela izvan sustava menija.

Pomoćnica ministra za visoko obrazovanje Ružica Beljo Lučić najavila je mogućnost produljenja vremena za akumulaciju prava i povećanje razine subvencije za određene artikle, uz naglasak da će točne promjene biti moguće odrediti tek početkom studenoga, kada se vide prvi financijski pokazatelji primjene Pravilnika.

Sudionici sastanka složili su se da bi se više pažnje trebalo posvećivati upoznavanju studenata s odredbama Pravilnika te je dogovoreno da će što prije biti imenovana lokalna povjerenstva za prehranu studenata.

Ministarstvo u priopćenju ističe kako je sastanak protekao u konstruktivnom i dinamičnom ozračju te je dogovoreno da će se svi problemi uočeni u reformi sustava prehrane rješavati zajednički. Najavljen je nastavak dijaloga studenata i predstavnika Ministarstva, a novi sastanak trebao bi se održati početkom studenoga, kada bi se trebale dogovoriti konkretnije promjene u Pravilniku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara