Jugoistočna Europa 2020: Strategija za otvaranje milijun radnih mjesta

Foto: RCC 

PRVI nacrt strategije Jugoistočna Europa (SEE ) 2020 za otvaranje jednog milijuna novih radnih mjesta u regiji bit će predstavljen 17. rujna u Zagrebu. Dokument priprema Tajništvo Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) uz konzultacije s vladama i inicijativama iz jugoistočne Europe.

Glavni cilj strategije JIE 2020 poboljšanje uvjeta života u regiji i vraćanje konkurentnosti i razvoja u središte pažnje. Dokument je u tom smislu inspiriran strategijom Europske unije Europa 2020.
 
Najvažniji ciljevi obuhvaćaju rast zaposlenosti sa 39% na 44%, više od dvostrukog povećanja ukupnog regionalnog trgovačkog prometa i to sa 94 na 210 milijardi eura, povećanje BDP - a po glavi stanovnika u regiji sa sadašnjih 36 posto na 44 posto prosjeka Europske unije, te povećanje broja visokoobrazovanih ljudi za njih 300.000.
 
Postizanjem spomenutih ciljeva trebalo bi se doprinijeti otvaranju jednog milijuna novih radnih mjesta u jugoistočnoj Europi do 2020. godine. Da bi se to ostvarilo, moraju se unaprijediti inovacije, vještine i trgovina a vlade trebaju biti mnogo učinkovitije nego što su to danas.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Skupove koji se održavaju u regiji organizira Tajništvo Vijeća za regionalnu suradnju u suradnji s relevantnim ministarstvima Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Kosova i Srbije.
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara