Julian Assange: Internet je postao prijetnja, oni koji nas prate znaju sve o nama

Foto: AFP

"ONI KOJI nas prate znaju o nama više nego mi sami", tvrdi Julian Assange u intervjuu za svog srbijanskog izdavača Albion Booksu, kojeg objavljuje dnevni list Danas.

"Bolest koja je zahvatila internet zahvaća i svako naše društvo pojedinačno, kao i čitavu civilizaciju. Ta bolest, koja se sve više širi, s jedne strane apsolutni je nadzor cjelokupnog telekomunikacijskog prometa koji se dešava na internetu: to su naše financijske transakcije, intelektualne ideje, međusobne veze, a s druge strane to su novi načini kontrole ovih tokova informacija, pokušaj nadziranja samog krvotoka globalne civilizacije", kaže Assange.

"Ovakav razvoj situacije vodi prema novoj transnacionalnoj distopiji u razmjerima koji nikada prije nisu viđeni. Ona ne utječe samo na jednu zemlju u jednoj regiji, već na čitav svijet. Utječe na sve zemlje u isto vrijeme, jer su sve zemlje na internetu. U pitanju je najveća krađa u ljudskoj povijesti. Naprimjer, američka Nacionalna sigurnosna agencija, najveća državna obavještajna agencija, Kongresu je priznala da dnevno izvrše više od 1,6 milijardi presretanja", rekao je Assange.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Google zna više o vama nego vaša majka"

Internet je, tvrdi osnivač WikiLeaksa, postao prijetnja za društvo. "Tenkovi" su ušli u cyber prostor. Postoje dva načina na koje se građani mogu zaštititi i boriti se protiv ovog problema, kaže Assange.

"Prvi je da svoj način komunikacije prilagodimo rizicima koji de facto postoje - to znači da budemo mnogo oprezniji u komunikacijama i vezama koje se dešavaju u online svijetu. Da budemo svjesni da sve te informacije prikupljaju velike države poput SAD-a i prosljeđuju ih, ne samo svojim državnim agencijama, već i svojim korporacijskim partnerima, koji su pokrovitelji ili su tehnički povezani s velikim obavještajnim agencijama, kao i s drugim državama s kojima imaju saveznički odnos. Druga mjera je primjena kriptografske tehnologije koja, kada se pravilno koristi, pruža zaštitu i od najmoćnijih država", kaže Assange.

"Što možete učiniti ako Google i Facebook znaju više o vama nego vaša majka? Google recimo zna što ste pretraživali prije godinu dana, prije dva mjeseca, prije tri dana, a vi to ne znate, tako da ima jako malo stvari koje možete učiniti, a da moćne države i njihovi korporacijski saveznici neće već unaprijed znati.[...] Jedini način da budemo slobodni je da spriječimo te organizacije da znaju tko smo ili o čemu komuniciramo. A da bismo to postigli, nužno je koristiti kriptografiju", kaže Assange.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara