Juncker odustao od komercijalizacije zdravstva

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Europske komisije Jean-Claude Juncker je pokleknuo pod pritiskom europskih zastupnika i naizgled odustao od plana da kontrolu nad medicinskom opremom i farmaceutskim proizvodima vrati pod okrilje povjerenika za industriju.  Odgovornost za sektor tako ostaje u nadležnosti povjerenika za zdravstvo o čemu je 2009. godine odlučio Barroso, javlja francuska podružnica EurActiva.

Juncker se u proteklim tjednima sudario sa žestokom kritikom zastupnika, nevladinih udruga i civilnih društava zbog poigravanja s idejom da politiku koja utječe na zdravstvenu skrb izuzme iz resora Europske agencije za lijekove (EMA) i prebaci u nadležnost Uprave za poduzetništvo i industriju (DG ENTR).

Monique Goyens, glavna direktorica Europske organizacije za potrošače (BEUC) je izrazila optimizam zbog najavljene koncesije. "Ukoliko bude potvrđena, to znači da su naša nastojanja urodila plodom. Zakonodavstvo, kad je riječ o pitanjima vezanima uz farmaceutiku, ostaje u pravim rukama. Napokon, zdravlje potrošača je pravo a ne roba," rekla je.

"Zlokobni znak"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Plan predsjednika Komisije je izazvao reakcije velikog broja europskih političara. Socijalisti  (S&D) su njegovu ideju prihvatili kao "zlokobni znak", ukazujući na "rizik da će se zakonodavstvu pristupati s gledišta ekonomije i industrije, prije nego se propitaju i ispitaju potencijalna zdravstvena pitanja". 

Goyens vjeruje da bi "prebacivanje nadležnosti za lijekove i medicinsku opremu u odjele posvećene industriji poslalo poruku da Komisija stavlja profit prije bolesnika".

Marc Tarabella (S&D) je pak ponudio pisanu izjavu u kojoj kaže da socijaldemokrati "nalaze nezamislivim da je Komisija odlučila poistovjetiti pacijente i potrošače, lijekove i običnu robu."

U raspravu su se uključili i "Zeleni", rekavši da su potpuno posvećeni "zaustavljanju komercijalizacije i snažnih industrijskih lobija" koji vode raspravu.

"Lobiranje farmaceutske industrije nije urodilo plodom zahvaljujući reakciji parlamenta, ali i učinkovitoj kampanji udruga pacijenata," rekla je zastupnica Michèle Rivasi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara