Južni plinski koridor: Šefčovič na ministarskom sastanku u Bakuu

Južni plinski koridor: Šefčovič na ministarskom sastanku u Bakuu

Foto: ec.europa.eu

POTPREDSJEDNIK za energetsku uniju Maroš Šefčovič prisustvovat će danas prvom osnivačkom sastanku Savjetodavnog vijeća za južni plinski koridor u azerbajdžanskom glavnom gradu Bakuu.
Osnivanje Savjetodavnog vijeća zajednička je inicijativa Europske komisije i Azerbajdžana o kojoj su se na sastanku u Bakuu u studenom 2014. usuglasili potpredsjednik Šefčovič i azerbajdžanski predsjednik Alijev.

Cilj Vijeća jest voditi provedbu projekta na političkoj razini kako bi južni plinski koridor za korištenje bio spreman do 2019./2020., priopćilo je Predstavništvo Europske komisije.

Sastanku će prisustvovati ministri iz zemalja kojima prolazi taj koridor, uključujući Gruziju, Tursku, Grčku, Italiju, Albaniju i Bugarsku.

U skladu s europskom strategijom sigurnosti opskrbe energijom, južni plinski koridor ključan je za zajednički cilj diverzifikacije izvora i dobavljača. Isprva će tim tokom, kada se otvori 2019./2020. godine, teći približno deset milijardi prostornih metara plina.

S obzirom na moguće dobavljače iz kaspijske regije, s Bliskog istoka i istočnog Sredozemlja, EU tu količinu namjerava dugoročno povećati, priopćeno je iz Europske komisije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara