Južni tok neće se graditi: "Projekt je zatvoren. To je to"

Foto: Gazprom

RUSKI Gazprom u ponedjeljak je otkazao projekt izgradnje plinovoda Južni tok za južnu Europu, što je izgleda žrtva spora Moskve i Zapada oko Ukrajine.

Otkazivanje je objavljeno nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao ranije u ponedjeljak da Moskva neće nastaviti s projektom Južni tok ako mu se Europska unija protivi.

"Projekt je zatvoren. To je to", rekao je Aleksej Miller, predsjednik ruskog plinskog monopolista Gazproma.

Planirani Gazpromov plinovod vrijedan 40 milijardi dolara trebao je ići Crnim morem do južne Europe preko Bugarske i namjera mu je bila da započne opskrbu plinom sljedeće godine.

EK nije voljna dati zeleno svjetlo

Zapadne sile uvele su gospodarske sankcije Rusiji zbog njezine upletenosti u sukob u Ukrajini a Europa nastoji smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu.

Na konferenciji za novinare održanoj u Ankari s turskim domaćinom predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom Putin je rekao kako Europska komisija nije voljna dati zeleno svjetlo Južnom toku.

"Vidimo da se postavljaju prepreke kako bi se spriječila njegova provedba", rekao je Putin. "Ako ga Europa ne želi provesti, onda on neće biti proveden...Mislimo da je to protiv europskih gospodarskih interesa i da uzrokuje štetu."

Putin je rekao da je Bugarska pod pritiskom Europske unije koja dobiva trećinu svoga plina od Rusije.

"Ako je Bugarska lišena mogućnosti da se ponaša kao suverena država neka traže novac za izgubljeni profit od Europske komisije", rekao je.

Rusija spremna izgraditi plinski centar na tursko-grčkoj granici

Rusija je izgradila Sjeverni tok izravno do Njemačke preko Baltičkog mora kako bi izbjegla poremećaje u opskrbi i zaobišla Ukrajinu.

Putin je rekao da će Rusija Turskoj smanjiti cijenu plina za 6 posto od 2015. i da će povećati količine za još 3 milijarde prostornih metara.

Putin je u Ankari najavio da je Rusija spremna izgraditi plinski centar na tursko-grčkoj granici kako bi Europu opskrbljivala plinom kao naknadom za gubitak Južnog toka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara