Kajin: Buzećani su na referendumu rekli ne kontaminiranom kapitalu i pranju novca

Kajin: Buzećani su na referendumu rekli ne kontaminiranom kapitalu i pranju novca

Foto: FAH

SABORSKI zastupnik i predsjednik Istarskih demokrata (ID) Damir Kajin poručio je u ponedjeljak da su Buzećani na referendumu o izgradnji kompostane u poduzetničkoj zoni Mala Huba 2 zapravo "rekli ne kompastani, ne kontaminiranom kapitalu i ne pranju novca".

"Građani su se usprotivili ovakvom sadržaju dok se gradonačelnik Siniša Žulić ponaša kao da je od nekoga primio novac. To ne tvrdim, niti vjerujem, ali ljudi bliski ovom projektu tvrde kako je za kompostanu isplaćena odšteta u iznosu od šest milijuna kuna. Kome je to isplaćeno, ne znam", izjavio je Kajin na konferenciji za novinare u Buzetu.

Prema neslužbenim rezultatima, u nedjelju je na referendumu u Buzetu izašlo 30,97 posto birača. Za izgradnju kompostane glasalo je 28,31 posto, a protiv je bilo 70,63 posto birača, dok je 1,06 posto listića bilo nevažećih. Budući da referendumu nije pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača buzetskog područja, nije donesena odluka o referendumskom pitanju "Jeste li za izgradnju kompostane u poduzetničkoj zoni Mala Huba 2".

Zašto je labinski referendum prošao, a buzetski nije?

Dan nakon referenduma Kajin je izrazio nezadovoljstvo što je buzetski gradonačelnik, kako je rekao, "podmetnuo referendum dva dana nakon Praznika rada znajući da će mnogi spojiti vikend s tim praznikom". Na taj način, smatra on, Buzet je dobio rezultat kakav je bio i na referendumu na Labinštini oko energenta za termoelektranu Plomin C.

"Stoga otvoreno pitam istarskog župana Valtera Flega i predsjednika IDS-a Borisa Miletića da mi objasne zašto je po njima labinski referendum prošao a po čemu to buzetski nije, odnosno po čemu bi to labinski referendum trebao obvezivati Vladu, a po čemu buzetski ne bi trebao obvezivati gradsku vlast" - upitao je Kajin. Smatra da je razlika između tih referenduma u tome što je uz labinski "stala županijska i lokalna vlast, a u Buzetu je riječ o građanskoj inicijativi gdje je sve rađeno bez jedne kune ali srcem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kajin zatražio od ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića da "izađe iz skupo plaćenih dvora i počne raditi svoj posao te odgovori na pitanje obvezuju li i europske direktive o zabrani gradnje tih kompostana otvorenog tipa i Republiku Hrvatsku, a time i Buzet".

IDS-ovci se nisu odazvali na referendum

"IDS-ovci se na ovaj referendum nisu odazvali, ostali su kod kuće ali nisu mirno spavali. Žalosno je da su uvijek uz prljavi kapital i to stoga jer imaju zaštitu vrha vlasti, jučer predsjednika, danas Vlade" - izjavio je saborski zastupnik Damir Kajin.

Ocijenivši jučerašnji dan "velikim za mali Buzet", ustvrdio je da je u "ovom slučaju gradonačelnik Žulić radio kako bi pogodovao investitorima" s time da je, kako je rekao, "najprije namjestio prostorne planove, zatim je falsificirao pojam lokalne kompostane, dok je potom zaobilazio javnu raspravu te još uvijek tvrdi da studija utjecaja na okoliš nije potrebna".

"Nije mu dovoljno što je podijelio grad, sada hoće na silu i porobiti grad", zaključio je Kajin.

Inače, lokalni referendum raspisalo je Gradsko vijeće na prijedlog osam vijećnika te gradonačelnika Siniše Žulića, nakon što mu je dostavljena peticija protiv izgradnje fermentacijske komopostane u Maloj Hubi, potkrijepljena sa 768 potpisa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara