Kajin: Meri Matešić tjeraju da bi se preko konzultantskih tvrtki ovladalo sa 70-80 milijuna proračuna HTZ-a

Foto: Hina

NEZAVISNI saborski zastupnik Damir Kajin danas je smjenu direktorice Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Meri Matešić, protumačio kao nakanu da se ovlada sa 70-80 milijuna proračuna HTZ-a preko konzultantskih tvrtki. Te tvrtke, THR iz Barcelone i Horwath Consulting, stalno dobivaju poslove na natječajima HTZ-a i "jako dobro komuniciraju s ekipom iz Istre", ustvrdio je Kajin na konferenciji za novinare.

"S jedne strane se gospođu Matešić želi degradirati, postaviti novog izvršnog direktora koji bi joj bio nadređen, a ona da ostane operativni direktor Hrvatske turističke zajednice i da više ne upravlja s nekih 70-80 milijuna kuna godišnjeg proračuna HTZ-a, na koji su se neki `mački`, da se tako izrazim, da im ne spominjem imena, očigledno bacili kao na plijen. Namjera smjene direktorice Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić jest ovladati sa 70-80 milijuna proračuna HTZ-a preko konzultantskih tvrtki", poručio je Kajin.

Tko ne sluša - adio!


Kajin podsjeća da priča počinje smjenom Nike Bulića, dugogodišnjeg prvog čovjeka HTZ-a, koji "nije bio sklon nekim muljatorima i nije im davao lovu koja se tražila", nakon čega je postavljena Matešić, ali kako je i ona odbila neka financiranja, doživjela je sudbinu sličnu Bulićevoj.

Nezavisni zastupnik tvrdi da je direktor THR-a Eulogio Bordas za HTZ pripremio novu sistematizaciju koju oni nisu ni naručili, a koja donosi novu organizaciju kojom se Matešićeva degradira na operativnu direktoricu i više nema utjecaja na financije. Kako Matešić to nije htjela platiti, sad je se smjenjuje, navodi Kajin. Tvrdi da se iza toga slučaja krije 60-70 milijuna intelektualnih usluga što je preveliki novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više nema prakse da je ministar iz jedne stranke, zamjenik iz druge, a pomoćnik iz treće. Sada se sve koncentrira unutar jedne stranke i zato se događa ovo što se događa"

Smatra da je odgovornost dijelom snosi i Vlada jer dopušta da kroz ministarstva te poslove isključivo vodi jedna politička opcija. "Više nema prakse da je ministar iz jedne stranke, zamjenik iz druge, a pomoćnik iz treće. Sada se sve koncentrira unutar jedne stranke i zato se događa ovo što se događa", zaključio je Kajin, očito ciljajući na IDS.

Suglasan je da HTZ ima previše zajednica po Hrvatskoj i da ih treba reformirati, no nije uvjeren da se to radi neposredno pred sezonu.

"Kad nam treba nešto urbanizirati, onda naprimjer, zapalimo šumu i tako riješimo problem gospodina Vidoševića"

Komentirao je i zakon o šumama kojim će se za potrebe kampova i golf igrališta neke šume moći proglasiti šumama posebne namjene. Taj zakon, koji se piše za određene osobe, nam ne treba, rekao je Kajin, ističući da taj zakon ima ime i prezime, a u pozadini je Motovunska šuma gdje su planirana čak tri golf terena.

"Kad nam treba nešto urbanizirati, onda naprimjer, zapalimo šumu i tako riješimo problem gospodina Vidoševića ili ako nam treba neki maslenik gdje je šuma, isto tako lijepo zapalimo šumu i nema problema. Sve se vidite, jednostavno može na jedan krajnje praktičan i inovativan, ne previše originalan način razriješiti. Ovaj zakon koji se piše za određene osobe nam ne treba", zaključio je Kajin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara