Kajin o zakonu čiji je cilj spriječiti sve buduće referendume i deposedaciji MORH-a

Kajin o zakonu čiji je cilj spriječiti sve buduće referendume i deposedaciji MORH-a

Foto: Hina

SABORSKI zastupnik i predsjednik Istarskih demokrata (ID) Damir Kajin rekao je da je Zakon o referendumu loš, no novi zakon, koji će u prvom čitanju u Hrvatskome saboru biti u srijedu, lošiji je sto puta jer predviđa da se potpisi prikupljaju u tijelima državne uprave.

Prijedlog novog zakon Kajin je ocijenio "antireferendumskim, sa samo jednim ciljem: spriječiti sve buduće referendume, ne samo one na nacionalnoj razini, s obzirom na to da su odluke u vezi s lokalnim referendumima još rigidnije".

Islamski centar u Valmadi

U vezi s najavom pulske Gradske uprave da bi se islamski centar trebao graditi na području Valmade, istaknuo je kako nitko nije i ne smije biti protiv slobodnog izražavanja vjerskih osjećaja.

S jedne strane, smatra Kajin, da bi ta sloboda bila potpuna, vjernicima treba omogućiti gradnju njihovih crkava, no s druge strane, treba shvatiti i stanovnike Valmade, koji imaju pravo na svoje stajalište.

Naime, na prošlotjednom javnom predstavljanju stanari Valmade izrazili su nezadovoljstvo zbog tog projekta te zbog neinformiranosti o izgradnji islamskog centra. Sam izgled džamije, visina minareta, broj parkirnih mjesta i ostale pojedinosti još nisu poznati jer se radi na projektu.

"Niti jedan grad u Hrvatskoj nema toliko slobodnog prostora kao što ima Pula, premda je većina tog prostora u vlasništvu MORH-a", istaknuo je Kajin, dodajući kako vjeruje da bi pulski gradonačelnik Boris Miletić jednim telefonskim pozivom premijeru Milanoviću ili ministru obrane Kotromanoviću mogao riješiti i pronaći daleko primjereniju lokaciju za islamski centar od one koja im se nudi.

Deposedacija MORH-a

Budući da lokalni političari za svoje nekretnine, u pravilu preuzete od države, prostorne planove sebi i svojima "prilagođavaju u trenu", Kajin ne vidi zašto se za islamski centar u Puli ne bi pronašlo mnogo bolje mjesto koje islamsku zajednicu ne bi stajalo ni kune.

"Na taj način u demilitiriziranoj Puli počela bi i deposedacija MORH-a. Jedan hektar državi nije nikakav problem jer se samo ovakvim javnim sadržajem može sačuvati prostor", zaključio je Damir Kajin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara