Kajin osnovao novu stranku

Kajin osnovao novu stranku

Foto: Hina

ISTARSKI demokrati (ID) nova je politička stranka koja je danas, na Međunarodni praznik rada, osnovana u Pazinu, a za čijeg je predsjednika izabran nezavisni saborski zastupnik i vijećnik u Skupštini Istarske županije i inicijator osnivanja ID-a Damir Kajin.

"Nije slučajno što stranku osnivamo 1. maja, pod bojom istarske crljenice koja je hranila Istru, bojom terana, koji nas je krijepio, bojom istarske težačke krvi, kojom je natopljena istarska gruda", rekao je Kajin. On je za politiku koju će voditi nova istarska stranka rekao da je to "politika čistih ruku, a ne ruku u rukavicama, a prema Zagrebu politika čistih računa".

Obraćajući se članovima nove stranke i novinarima na predstavljanju ID-a Kajin je rekao kako je cilj Istarskih demokrata osloboditi Istru od straha, nepotizma, lopovluka i vratiti vjeru u istarsku politiku.

Kao i Hrvatska, i Istra je, smatra Kajin, "pokradena od njenih najboljih sinova, ali za razliku od Hrvatske, gdje je krađa provedena pretvorbom i privatizacijom, u Istri je dodana i otimačina državne zemlje, gradskih i općinskih nekretnina i proračunskog novca".

"Danas se u Istri rješavaju samo problemi krupnog kapitala i vrhuške IDS-a"

"Treba živjeti za Istru a ne od Istre jer ako se ne suprotstavimo pokvarenim institucijama ubuduće ćemo gubiti generacije", ocijenio je Kajin. Kako je rekao, politika nove stranke nudi politiku jednakih šansi. Naime, smatra on, danas se nažalost rješavaju samo problemi krupnog kapitala i uskog kruga oko IDS-ove vrhuške pa je stoga prioritet, kako u Istri, tako i u Hrvatskoj, funkcioniranje institucija. Ako institucije nastave raditi na isti način, građani nemaju budućnost", istaknuo je Kajin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije svega djelovat ćemo za one koji žive od svojeg rada i pošteno stječu, a strahuju od ovrha i nemogućnosti nalaženja posla mimo utjecaja stranaka" - poručio je Kajin.

Ocijenio je kako je Istra do 2001. godine, odnosno do dolaska Ivana Jakovčića na mjesto župana sama rješavala svoje probleme, dok se danas, kako je rekao "rješavaju samo problemi krupnog kapitala i uskog kruga oko IDS-ove vrhuške".

"Istra nije stvorena za pojedinca nego za sve Istrijane", zaključio je predsjednik Istarskih demokrata Kajin

I Herak u Kajinovoj stranci

Na osnivačkoj Skupštini izabrano je vodstvo stranke među kojima i pet potpredsjednika i radna tijela. Za glavnog tajnika izabran Branko Ružić, a za političkog Stevo Žufić. Za predsjednika Savjeta Istarskih demokrata imenovan Ivan Herak.

Osim njih, po riječima predsjednika Inicijativnog odbora Branka Ružića, u članstvo nove stranke ušao je širok krug osoba, od osnivača IDS-a do ljudi koji tek ulaze u politiku, od pripadnika drugih stranaka do entuzijasta koji očekuju drugačiji politički izričaj, kako je rekao, od opljačkanih do osiromašenih.

"Osnovne odrednice stranke bit će solidarnost, regionalizam, decentralizacija, suživot, pravna država i nadzirana vlast" - poručio je Ružić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara