Kakav apsurd: Božo Skoko sjedi u Sudu časti koji je odlučio da nije plagirao Dežulovića

Kakav apsurd: Božo Skoko sjedi u Sudu časti koji je odlučio da nije plagirao Dežulovića

Foto: Srednja.hr

OVO SU činjenice: Božo Skoko, navodni PR stručnjak i profesor na Fakultetu političkih znanosti, plagirao je kolumnu nagrađivanog novinara Borisa Dežulovića. Nakon što ga je Dežulović prozvao, Skoko je praktički priznao plagijat.

Opravdati se, međutim, pokušao na krajnje naivan način. Skoko, ako je vjerovati njegovim tvrdnjama, Dežulovića nije plagirao svjesno. Dežulovićevu mu je kolumnu, nepotpisanu i kao "forvardušu", tvrdi Skoko, putem e-maila poslao poznanik iz Beograda. Pa je Skoko onda fino iskopirao od Dežulovića dijelove koji su mu trebali i predstavio ih kao svoja iskustva. Jer je na e-mail dobio "forvardušu" pa se to onda smije.

Ovakvom, u najmanju ruku suludom, Skokinom pokušaju da se opere od krađe Dežulovićeva teksta palac gore dao je i Sud časti Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ), strukovne udruge koja okuplja razne eksperte za komuniciranje s javnošću, a kojoj je na čelu Aleksandra Kolarić. Upravo je na zahtjev Aleksandre Kolarić Sud časti odlučivao o slučaju Skoko-Dežulović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud časti HUOJ-a tako je, pod predsjedanjem Dijane Kobas Dešković, odlučio da Skoko nije napravio ništa sporno kada je Dežuloviću maznuo kolumnu. U odluci ovog Suda časti stoji da su razmotrili okolnosti slučaja Skoko-Dežulović, te prihvatili Skokino obrazloženje u kojem stoji "da je riječ o novinskom komentaru, a ne znanstvenom djelu i da je u tom kontekstu naveo niz životnih primjera, a ne znanstvenih citata, te doslovce u tri poduže rečenice prepričao sadržaj koji mu je svojedobno kao sličicu poslao kolega iz Beograda".

Sud časti, koji je zadužen za praćenje etičkog ponašanja članova HUOJ-a, nema, kako i sami u obrazloženju ističu, mogućnosti da provede istragu kojom bi se utvrdili svi detalji. Stoga su, kako kažu, "uzimajući u obzir dostupne podatke prihvatili objašnjenje kolege Skoke kao vjerodostojno". Zaključili su također da je Skoko, nakon što je prokazan kao plagijator, "svojom odmjerenom reakcijom pokazao da uvažava i mišljenje druge strane". Iako se u toj "odmjerenoj reakciji" Skoko zapravo pokušao praviti ludim.

Ono što se u odluci Suda časti ne spominje, a nije nimalo beznačajno, je sastav tog suda. Predsjednica Suda časti HUOJ-a je već spomenuta Kobas Dešković. Uz nje u Sudu časti sjede još dvije osobe: Vlatka Škorić i - Božo Skoko.

Koji, doduše, u ovom slučaju nije sudjelovao o odlučivanju je li ili nije počinio plagijat. No, već i sama činjenica da je Skoko inače član ovog suda njihovu odluku čini nevjerodostojnom. Svjedoči tome i stav predsjednice HUOJ-a Kolarić, koja se od ovakve odluke Suda časti ogradila. "Ne mogu govoriti u ime čitave udruge, ali ja se s takvom odlukom ne slažem", rekla nam je Kolarić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara