Kako će EU riješiti problem ovisnosti o ruskom plinu?

Kako će EU riješiti problem ovisnosti o ruskom plinu?

Foto: Gazprom

Dužnosnici EU-a razmatrali su u ponedjeljak iza zatvorenih vrata različite opcije kako da Unija bude manje ovisna o ruskom plinu, uključujući i veću uporabu ekološki štetnog ugljena.

Analitičari kažu da bi rasprava mogla biti kontraproduktivna, jer će zacijelo izazvati podjele oko energetske politike između 28 država članica, dok istovremeno ne pridonosi smirivanju napetosti s Rusijom oko Ukrajine.

Razgovori u kojima sudjeluje europski povjerenik za energiju Guenther Oettinger i tehnički stručnjaci iz zemalja članica odvijaju se nakon što su tijekom vikenda ubijeni deseci ljudi u Ukrajini, glavnoj tranzitnoj ruti za izvoz ruskog plina u Europu.

Na primjerku dnevnog reda sastanka koji je dostupan Reutersu navode se opcije kao što je povećana uporaba plina iz škriljavca, bolje skladištenje energenata i mjere za smanjenje potražnje.

Neimenovani dužnosnik koji je bio na sastanku rekao je da je rasprava bila usredotočena na ostala goriva, pa čak i ugljen koji puno više onečišćuje okoliš od plina te na veću energetsku učinkovitost.

Razgovori bi trebali iznjedriti ideje za summit EU-a idućega mjeseca, nakon što se svih 28 članica u ožujku dogovorilo da je potrebno osnažiti energetsku sigurnost i zatražilo od Europske komisije da predloži alternative ruskom plinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Veće sagorjevanje ugljena u suprotnosti je s europskom politikom smanjenja ispuštanja stakleničkih plinova u sklopu borbe protiv klimatskih promjena.

Neke članice EU-a sa snažnom industrijom vode se, međutim, vlastitim interesima i u nekim slučajevima jačaju pozicije Rusije, a slabe Ukrajinu.

Austrija se tako prošloga tjedna ponovno uključila u projekt plinovoda Južni tok, nakon razgovora u Beču između čelnika ruskog energetskog diva Gazproma i austrijske naftne kompanije OMV. Dogovoreno je da se plinovod usmjeri prema plinskom skladištu Maumgarten u Austriji i tako zaobiđe Italija koja je željela da plinovod završi na njezinu teritoriju.

Plinovod bi dopremao plin izravno u Europu čineći Ukrajinu posve nevažnom. Europska komisija je objavila da projekt ignorira pravila Unije te je zamrznula pregovore o tome kako da se projekt uklopi u europsko zakonodavstvo.

I dok neke članice bilateralno surađuju s Rusijom, druge pokušavaju osnažiti jedinstvo Unije.

Poljska, koja graniči s Ukrajinom, forsira plan o široj europskoj suradnji u kupnji plina kao protutežu ruskoj politici "zavadi pa vladaj".

No, izvor koji je sudjelovao u razgovorima u ponedjeljak kaže da se Oettinger distancirao od poljskog plana.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara