Kako mu suditi: Martićevac traži azil u Kanadi, u Hrvatsku ne želi jer mediji huškaju na likvidaciju!

Kako mu suditi: Martićevac traži azil u Kanadi, u Hrvatsku ne želi jer mediji huškaju na likvidaciju!

Foto: Joško Šupić/Cropix

MITAR ARAMBAŠIĆ, optužen da je kao pripadnik Martićeve milicije sudjelovao u likvidaciji tri hrvatska policajca, nema namjeru doći u Split na suđenje.

Iz daleke Kanade pismeno se obratio sucu Nevenu Cambiju i pojasnio da se neće odazvati pozivu jer mu sud ne može garantirati sigurnost, a mediji huškačkim tekstovima dižu tenzije i zovu na njegovu likvidaciju. Osim toga, Arambašić tvrdi da su iskazi koji ga terete iznuđeni torturom te kao takvi nisu relevantni pred kanadskim pravosudnim tijelima.

Nezgodna situacija

Situacija je krajnje nezgodna, jer nije najjasnije kako nastaviti suđenje. Arambašić je već pravomoćno osuđen u odsutnosti pa je dobio pravo na obnovu postupka kada su ga uhitili u SAD-u 2002. godine i deportirali u Hrvatsku. U Splitu je nepravomoćno ponovno osuđen na 20 godina zatvora, no Vrhovni sud ga je pustio na slobodu i vratio predmet na ponovno suđenje. Arambašića su pustili jer je iza rešetaka proveo šest i pol godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez problema je za 15 dana dobio sve potrebne dokumente te je nakon kraćeg zadržavanja u manastiru Krka preko Srbije odletio za Kanadu. Tamo je dobio izbjeglički status, a trebao bi dobiti i državljanstvo.

Kako dalje?

Sudac Cambi idući potez prepustio je Državnom odvjetništvu. Možda zatraže pritvor kako bi se raspisala međunarodna tjeralica, no mala će biti korist od toga ako Arambašić dobije kanadsko državljanstvo. Kako stoje stvari, teško da će se postupak uopće moći nastaviti. Ne mogu mu čak ni suditi u odsutnosti, jer je to već jednom napravljeno prije no što je dozvoljena obnova postupka.

Šteta možda što Vrhovni sud nije u svom ukidnom rješenju posvetio i nešto prostora ovoj situaciji koja je bila sasvim izvjesna u trenutku kada su donosili odluku o ukidanju pritvora i vraćanju predmeta na ponovno suđenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara