Kako se moglo uštedjeti u proračunu: "Stranke se nisu odrekle svojih 50 milijuna, za duhovnu pomoć 860 tisuća kuna!"

Kako se moglo uštedjeti u proračunu: "Stranke se nisu odrekle svojih 50 milijuna, za duhovnu pomoć 860 tisuća kuna!"

Screenshot: HRT

BIVŠI ministar Božo Kovačević je u kolumni za Banka.hr poslao svojevrsnu poruku Vladi Zorana Milanovića te pobrojao stavke na kojima su vladajući mogli smanjiti rashode državnog proračuna za sljedeću godinu. Rashodi Crkve, stranaka i osnivanje nepotrebnih agencija samo su neki od načina uštede, tvrdi Kovačević.

"U jeku priprema za donošenje proračuna premijer je spomenuo izvanrednu situaciju. Time je opravdao najavljeno smanjivanje izdataka za zaposlene, odnosno otkazivanje nekih primanja definiranih kolektivnim ugovorima za zaposlenike u državnoj upravi i javnim službama. Ali ostatak proračuna uopće ne ukazuje na to da je na njegovo oblikovanje utjecala svijest o iznimno teškim financijskim prilikama", piše Božo Kovačević.

Tako primjerice, pogleda li se rashodovni dio proračuna, može se primijetiti da se stranke, koje bi trebale biti primjer svima od kojih se očekuje solidarnost i spremnost za odricanje, nisu odrekle iznosa od 50 milijuna kuna kojim se iz proračuna financira njihova djelatnost.

Milijuni za nepotrebne donacije i udruge

Da je svijest o teškim financijskim prilikama utjecala na donošenje odluke o formiranju proračuna za 2013. godinu, onda na rashodovnoj strani zasigurno ne bi bili neki troškovi koji bi i u sretnijim vremenima trebali biti preispitani, a u teškim vremenima oni su nepotreban teret. Ako su prilike izvanredno teške, onda nije nužno da se iz državnog proračuna na poziciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva predviđa iznos od 37.444.414 kuna za donacije, kaže Kovačević.

Smatra da bi općenito trebalo osporiti opravdanost dijeljenja novca udrugama, ako ga nema dovoljno niti za izvršavanje temeljnih zadaća države. Kovačević se pita je li nužno ua potrebe braniteljskih udruga isplatiti 13,5 milijuna kuna ili 6 milijuna kuna za djelatnost udruga u kulturi...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bez odricanja u strankama i vjerskim zajednicama

"Da bi dale primjer svima od kojih se očekuje solidarnost i spremnost na odricanje, političke stranke trebale su se odreći iznosa od 50 milijuna kuna kojim se iz proračuna financira njihova djelatnost", kaže Kovačević.

Vlada je, prema bivšem ministru, trebala isposlovati da se izdaci za potrebe vjerskih zajednica smanje, a sporazum s Vatikanom mogao je biti znatno manji od čak 290 milijuna kuna!

"Nikako se nije smjelo dopustiti da se na pozicijama Ministarstva socijalne politike i mladih nađe rashod za duhovnu pomoć u ustanovama socijalne skrbi u iznosu od 859.140 kuna. Ako crkve odbijaju dati besplatnu duhovnu pomoć socijalno najugroženijima, postavlja se pitanje u čemu je točno smisao njihova postojanja i djelovanja", pita se Kovačević.

Smanjenje broja ministarstava

"Broj ministarstava mogao bi se smanjiti na najviše desetak. Time bi se omogućilo smanjivanje broja državnih službenika, onemogućilo danas više nego očito preklapanje djelokruga ministarstava i smanjio bi se broj državnih dužnosnika. Da bi obnašatelji vlasti pokazali da su solidarni s društvom u cjelini koje se suočava s posljedicama dugogodišnje neodgovorne politike začinjene obilnim kriminalom, trebali bi se suglasiti oko toga da pravo na službeni automobil s vozačem o državnom trošku imaju samo predsjednik države, predsjednik sabora, premijer i ministri. Drugim dužnosnicima bi trebalo omogućiti da, ako to žele, uz povoljne cijene i povoljne uvjete otplate kupuju prekobrojne državne automobile".

Među ostalim područjima na kojima se u ovoj "izvanrednoj situaciji", kako ju naziva premijer Milanović, moglo uštedjeti Kovačević nabraja još: stečena prava i povlaštene mirovine, razmjenu mišljenja specijalista (2,6 milijardi kuna), osnivanje novih nepotrebnih agencija te donacije u inozemstvo, koje državu godišnje koštaju čak 48 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara