Kamioni na ulasku u Hrvatsku čekaju i po tri dana, prijevoznici u problemima s klijentima

Kamioni na ulasku u Hrvatsku čekaju i po tri dana, prijevoznici u problemima s klijentima

Foto: Agencija Anadolija

KOLONA teretnih vozila na graničnom prelazu Batrovci - Bajakovo između Srbije i Hrvatske i dalje je duža od pet kilometara i više od stotinu kamiona s prikolicama danima je čekalo na ulazak u Hrvatsku, odnosno Europsku uniju.

Više od stotinu vozača kamiona, među kojima najviše ima Turaka, a tu su i Bugari, Srbi i Makedonci danima su se nadali izlasku iz Srbije i ulasku u Hrvatsku na čijoj granici je veći broj kamiona bio i parkiran. Uzrok formiranja kilometarskih kolona teretnih vozila bio je zastoj u radu računalnog sustava za špediciju. Kamioni koji prevoze prehrambene proizvode imali su prednost pri ulasku u Hrvatsku s obzirom na to da prevoze osjetljive i kvarljive tvari, dok su tegljači s namještajem, industrijskim materijalom, bijelom tehnikom i drugim robama čekali u koloni i duže od 12 sati.

"Čekamo već sedam sati u redu, stali smo na sedmom kilometru, a kolege prije nas čekali su i po 15 kilometara i tri dana. Mi se osjećamo sretnima, imamo još tri kilometra do granice. Ako pređemo do ujutro, bit ćemo sretni", rekao je novinaru Anadolije Yasar Zilayaz, vozač kamiona iz Turske.

Najveći problem, kako je rekao, predstavlja uređaj za mjerenje brzine i prijeđenih kilometara, tahograf, koji će do prelaska granice označiti vrijeme zakonom predviđeno za odmor vozača koje će mu se potrošiti do prelaska granice.

"Tada ću morati parkirati kamion i na taj način gubim cijeli dan koji sam mogao provesti u vožnji", pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Klijenti se ljute, žale se kompanijama koje potom krive nas"

"Ne stižemo na vrijeme na adresu za dostavu, klijenti se ljute, žale se kompanijama koje potom krive nas. Hrvatska je znala da će ući u Europsku uniju, zašto nisu pripremili sustave ranije? Trebali su infrastrukturu pripremiti prije 1. srpnja", rekao je Zilayaz, dodavši da se "posljedice nespremnosti Hrvatske reflektiraju na vozače".

Vladimir iz Bugarske stigao je prekjučer na granični prijelaz. "Jučer je bila kolona od 15 kilometara i spavali smo na parkingu. Vratili smo se danas oko 12 sati u kolonu", rekao je Vladimir. Yasar Kecer iz Turske stigao je oko 11 sati, a zbog nerazumijevanja za situaciju u kojoj se nalaze bio je veoma uznemiren.

"Prevozim namještaj iz Kayserija u Njemačku. Hrvati nas dovode u neugodan položaj zbog toga što ne obavljaju svoj posao profesionalno. Čekat ćemo sigurno još pet, šest sati. Nije pošteno ni što kamioni koji prevoze hranu prolaze preko reda. Ako mi čekamo, neka čekaju i oni", rekao je Kecer.

Ministar financija Slavko Linić pojasnio je medijima da su se gužve na granici stvorile jer se "Hrvatska još uvijek uhodava".

"Procedura je vrlo složena, trenutačno se uhodavamo. Ali nismo krivi samo mi, krivi su i špediteri koji nisu proučili proceduru. Sad je vrijeme uhodavanja", poručio je Linić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara