"Kao da je prošao tornado": Nevrijeme koje je poharalo Veliku Goricu ostavilo višemilijunsku štetu

"Kao da je prošao tornado": Nevrijeme koje je poharalo Veliku Goricu ostavilo višemilijunsku štetu

Foto: Čitatelj Indexa (Andrej Knapić), VG Danas

SNAŽNO nevrijeme koje je jučer navečer, nešto iza 20 sati, pogodilo Veliku Goricu ostavilo je za sobom ogromnu materijalnu štetu. Pukom srećom, nitko nije stradao.

"Kao da je prošao tornado", "Da nisam ovo vidjela ne bih vjerovala, vjetar je jednostavno otrgnuo krov i odbacio ga na aute", "Strašno, to je pijavica prošla centrom, pogledajte na što to liči", samo su neki od komentara koje se sinoć moglo čuti od šokiranih građana.

Snažno nevrijeme sinoć je prouzročilo štetu na više lokacija u Velikoj Gorici, a najstravičnije posljedice se moglo vidjeti u samom centru grada gdje je vjetar sa zgrade u Zagrebačkoj ulici, smještene između Robne kuće i Pučkog učilišta, iščupao limeni krov i uništio njime izloge i brojne parkirane automobile. Sreća u nesreći je što pritom nitko nije poginuo, jer se u prizemlju stambene zgrade nalaze brojne trgovine i ulica je obično puna prolaznika. Iako je riječ o starijoj zgradi, krov je, kako kažu stanari, obnovljen 2009. godine.

 


Osim stambene zgrade u Zagrebačkoj ulici na brojevima 29 i 31, velika oštećenja su sinoć pretrpjeli i zgrada u Zagrebačkoj 71 gdje je vjetar također podignuo krov te velikogorički Srednjoškolski centar (Ulica kralja Stjepana Tomaševića 21), gdje je prema javljanju lokalnog portala VG Danas otkinuto sto kvadrata krova te je voda poplavila učionice. Na Tržnom centru u Velikoj Gorici (Trg kralja Tomislava 29) vjetar je uspio otkinuti veliku metalnu ogradu koja je odletjela nekoliko stotina metara dalje, a oko župne crkve Navještenja Blažene Djevice Marije (Šetalište Franje Lučića) počupani su borovi. Srušenih stabala te oštećenih krovova kuća i zgrada ima i u drugim dijelovima grada.

Sinoć je u nevremenu oštećeno 20-ak vozila te kuća i zgrada, kao i brojni električni vodovi zbog čega je dio grada neko vrijeme bio bez opskrbe električnom energijom. Na teren su odmah izašle sve dežurne službe - policija, vatrogasci, djelatnici HEP-a, komunalni djelatnici... Na raščišćavanju posljedica nevremena se radilo do dugo u noć, kako bi grad ponovno postao prohodan.

Točan iznos nastale materijalne štete tek se treba utvrditi, no procjenjuje se kako je šteta višemilijunska s obzirom na broj uništenih krovova zgrada i kuća te automobila.

Oštećene i škole, u tijeku čišćenje i utvrđivanje štete

Sve službe gradskih poduzeća od ranog jutra rade na čišćenju prometnica i parkova kako bi se uklonile posljedice jučerašnje oluje koja je pogodila Veliku Goricu. Na terenu su i vatrogasci koji, nakon što su noćas sanirali Zagrebačku ulicu, izlaze na teren po dojavi građana.

Najviše su u jučerašnjoj oluji stradale zgrade u Zagrebačkoj ulici kroz koju je promet bio zatvoren do dva sata ujutro. Gradsko stambeno gospodarstvo, kao upravitelj tih zgrada, obilazi teren i zajedno s procjeniteljima utvrđuje nastalu štetu, a paralelno je započela i sanacija krovova.

"Važno je da nema ljudskih žrtava. Šteta je sigurno velika i utvrdit će ju GSG te poduzeti potrebne mjere za sanaciju", izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić na sastanku Stožera za zaštitu i spašavanje i istaknuo kako su sve gradske tvrtke na terenu i rade na raščišćavanju.

Prema dosadašnjim informacijama, osim stambenih zgrada, oštećena je i zgrada srednjoškolskog centra s koje je odletio dio krova te Osnovna škola Eugena Kvaternika na čiji je krov palo stablo.

Građani kojima je potrebna pomoć mogu se obratiti Stožeru za zaštitu i spašavanje na broj telefona 091/5324531.

Stožer za zaštitu i spašavanje uputio je i obavijest predstavnicima mjesnih odbora i gradskih četvrti da obiđu teren i prijave sve eventualne potrebe sanacije.

Sva šteta će svima biti nadoknađena

Sve službe gradskih poduzeća od ranog jutra rade na čišćenju prometnica i parkova kako bi se uklonile posljedice jučerašnje oluje koja je pogodila Veliku Goricu. Najviše su u jučerašnjoj oluji stradale zgrade u Zagrebačkoj ulici kroz koju je promet bio zatvoren do dva sata ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Borislav Turan, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica: "Dosta ima štete. Na dvije zgrade je krovište skroz otišlo, odnosno na jednoj pokrov, a na drugoj krovište. Nastavili smo danas, samo ne radimo na zgradama, nego u većini slučajeva je to drveće po cesti, telefonskim i elektro žicama. Na sreću nije bilo ozlijeđenih, što je s obzirom na situaciju kakva je bila prava sreća.

Stan u najteže pogođenoj zgradi u Zagrebačkoj ulici ima saborska zastupnica Vesna Fabijančić Križanić koja se pita kako je moguće da je nedavno postavljen krov samo odletio.

"Da mi je sa zgrade odnesen krov saznala sam vani, tako da sam sva izbezumljena dojurila kući. Ono što je izuzetno čudno nama svima sustanarima je što je prije dvije godine potpuno novo krovište stavljeno. Ja znam da je snaga prirodne jaka, ali čupanje greda, ne samo lima je u svakom slučaju za obradu."

Osim stambenih zgrada, oštećena je i zgrada srednjoškolskog centra s koje je odletio dio krova te Osnovna škola Eugena Kvaternika na čiji je krov palo stablo. Gradsko stambeno gospodarstvo, kao upravitelj tih zgrada, obilazi teren i zajedno s procjeniteljima utvrđuje nastalu štetu, a paralelno je započela i sanacija krovova.

Sva šteta bit će svima nadoknađena kaže direktor Tomislav Landeka.

"Kalkulacije se još rade. Nemamo točan iznos, ali negdje će iznositi od dva do dva i pol milijuna kuna. Šteta će svim oštećenim biti u cijelosti isplaćena. Stanje je na terenu stabilno, ove manje štete su sanirane skoro u cijelosti. Jedino nam je problem Zagrebačka od 29 do 31 gdje je malo veća sanacija u pitanju."

Građani kojima je potrebna pomoć mogu se obratiti Stožeru za zaštitu i spašavanje na broj telefona 091 5324 531.

U Lukavcu munja pogodila ženu

"Velika Gorica - 07. srpnja iza 20:30 sati: područje Županije zahvatilo snažno nevrijeme (jaka grmljavina, vjetar i pljusak). ŽC 112 Zagreb je primio 100-tinjak poziva građana radi uklanjanja porušenih stabala i ostataka uništenih krovova te ispumpavanja vode iz podrumskih prostorija. Zabilježeno je 35 porušenih stabala, 6 oštećenih krovova, 3 poplave podruma i tavana te jedan požar kuće uslijed udara munje.

U mjestu Lukavec munja je pogodila žensku osobu koja je odmah prevezena u KBC Rebro i nije u životnoj opasnosti. Vatrogasci i komunalne službe su izišli na teren, a sanacija oštećenja nastavit će se u jutarnjim satima.

Nevrijeme je zahvatilo i manji dio istočnog dijela Zagreba te je uzrokovalo rušenje stabala na prometnice, ali nisu zabilježene veće materijalne štete.

Ivanić Grad - 07. srpnja: U večernjim satima nevrijeme je zahvatilo i područje Ivanić Grada i okolice te je prouzročilo ispadanje četiri dalekovoda iz elektroopskrbnog sustava. Bez struje ostao cijeli Ivanić Grad i okolno područje. Nestanak struje uzrokovao je zaustavljanje pumpi pa su ta područja ostala i bez vode. Ekipe Elektre su izišle na teren i tijekom noći su kvarovi na dalekovodima otklonjeni pa je normalizirana opskrba strujom i vodom", stoji u jutrošnjem izvješću Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara