Kaos na Tajlandu: Građani prosvjeduju zbog državnog udara, zatvoreno najmanje 150 političara i aktivista

Foto: FAH

VIŠE od tisuću ljudi prosvjedovalo je u nedjelju u Bangkoku protiv državnog udara prkoseći zabrani okupljanja koju je prije tri dana objavila vojska, a zbog vojnog puča Sjedinjene Države otkazale su predviđene vojne vježbe s Tajlandom, prenose agencije.

Nako naguravanja s vojnicima u trgovačkoj četvrti tajlandske prijestolnice, prosvjednici su krenuli u povorci praćeni ohrabrenjem prolaznika i prkoseći ukazu hunte koja je u četvrtak zabranila svako okupljanje više od pet osoba, prenosi agencija AFP.

Zapovjednik vojske general Prayuth Chan-ocha u četvrtak je izveo državni udar pošto je dva dana ranije uveo izvanredno stanje i dao zatvoriti u protekla tri dana najmanje 150 političara, aktivista i profesora.

Američka vojska objavila je da otkazuje ranije planirane zajedničke vojne vježbe nakon prošlotjednog udara, piše agencija dpa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Važno je da Tajlandske kraljevske oružane snage završe ovaj udar i vrate narodu Tajlanda načela i proces demokratske vladavine, uključivo put za izbore", rekao je u Washingtonu prestavnik za medije, kontraadmiral John Kirby.

Tajlandska vojna hunta u subotu je, nakon što je zatočila bivšu tajlandsku premijerku Yingluck Shinawatru i nekoliko članova njezine vlade, raspustila i Senat jačajući tako političku moć generala Prayutha Chan-ochae.

Raspuštanje Senata koji broji 150 zastupnika od kojih je polovica izabrana, zaustavilo je spekulacije da bi to tijelo moglo imenovati novog premijera.

General Prayuth sada obnaša dužnost premijera i nije jasno hoće li imenovati civilnog premijera kao što je bio slučaj u proteklim državnim udarima.

Tajland i Sjedinjene Države imaju dobru vojnu suradnju od Vijetnamskog rata kada je kraljevina bila saveznik američkim snagama i dopustima im da na njezinu tlu imaju svoje vojne baze.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara