Karadžić oslobođen optužbi za genocid nad muslimanima i Hrvatima izvan Srebrenice

Karadžić oslobođen optužbi za genocid nad muslimanima i Hrvatima izvan Srebrenice

Foto: AFP

HAŠKI tribunal prihvatio je danas jednim dijelom zahtjev Radovana Karadžića da ga se oslobodi optužbi prema svim točkama optužnice. Sud je ipak odlučio kako će ga osloboditi amo po jednoj točki optužnice, i to po onoj u kojoj ga se tereti za genocid nad stanovništvom BiH i Hrvatske izvan Srebrenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U priopćenju suda navodi se kako tužiteljstvo nije predočilo uvjerljive dokaze po samo jednoj točki optužnice, a koja se odnosi na genocid u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik. U Haagu tvrde kako nema dokaza da su snage bosanskih Srba na tim područjima pokušale muslimane i Hrvate "u potpunosti ili djelomično uništiti kao etničke grupe", što je uvjet da bi se zločin okarakterizirao kao genocid.

Suđenje Karadžiću nastavit će se 16. listopada, kada će svoj dokazni postupak iznijeti njegova obrana. Optužen je za genocid nad više od 7.000 muslimana u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada te otmicu i držanje u zatočeništvu UN-ovih "plavih kaciga" od 1992. do 1995. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara