Karamarko: Kolindin poziv za Milanovićevom ostavkom nije ishitren

Karamarko: Kolindin poziv za Milanovićevom ostavkom nije ishitren

Foto: Hina

PREDSJEDNIK HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u utorak da je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović počela ispunjavati obećanja iz kampanje te da podupire njezinu težnju da Vlada postane aktivnija.

"To je ono što sam tražio od bivšeg predsjednika Ive Josipovića - da pokrene pitanje tematske sjednice Vlade na kojoj bi se pričalo o stanju nacije. Vlada je odgovorna u izvršnom dijelu, a predsjednik Republike odgovoran je za funkcioniranje i stabilnost državnog sustava. Stoga, potpuno razumijemo predsjednicu Grabar-Kitarović i mislimo da je dobro učinila", rekao je Karamarko novinarima uoči zajedničke sjednice Predsjedništava HDZ-a i HDZ-a BiH upitan kako komentira jučerašnju razmjenu priopćenja između Predsjednice Republike i premijera Zorana Milanovića.

Smatra da od toga ne treba "raditi ratove i prepiske" već bi predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Milanović trebali zajedno sjesti za stol.

"Grabar-Kitarović nije prekoračila svoje ustavne ovlasti"

Predsjednik HDZ-a rekao je kako se zalaže da se situacija smiri, da se održi tematska sjednica Vlade na kojoj bi Vlada trebala reći što planira u idućih par mjeseci učiniti s gospodarstvom. Drži da poziv Grabar-Kitarović za Milanovićevom ostavkom nije ishitren, jer ona ima pravo na svoj izričaj.

Karamarko ističe i da predsjednica Republike i premijer Milanović trebaju razgovarati jer se radi o sudbinama mnogih ljudi u zemlji, standardu i kvaliteti života.

"Pustimo taštine i prepiske. Predsjednica Republike je opravdano nešto tražila i na premijeru Milanoviću je da odgovori, a ne da se to pretvori u neku trakavicu ili farsu", naglasio je. Smatra i da predsjednica Grabar Kitarović nije prekoračila svoje ustavne ovlasti.

Karamarko je neozbiljnom ocijenio izjavu političkog analitičara Ivana Rimca da se država "vodi iz šatora".

"Drugi Domovinski rat za bolji život u Hrvatskoj"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je da se, zahvaljujući sadašnjoj Vladi, gpospodarstvo u Hrvatskoj potpuno urušilo u zadnje tri godine.

Upitan što misli pod pozivanjem na drugi Domovinski rat, Karamarko je rekao da se pod tim referirao na energiju koja je potrebna u "drugom Domovinskom ratu za svako novo radno mjesto, svako neobrađeno polje i za svakog mladića ili djevojku koji žele iseliti iz zemlje". "To je Domovinski rat za bolji život u Hrvatskoj", naglasio je.

Predsjednik HDZ-a negativno je odgovorio na upit je li se čuo s svojim zamjenikom Dragom Prgometom. Naveo je da je Prgomet njegov zamjenik koji ima svoj osebujan način rada i vrlo često promaši ili pogriješi te je često i u koliziji s većinom članova stranke. Naveo je da osobno ne želi da se Prgometa 'izbaci' iz stranke, ali da ne može utjecati na Sud časti kojem Prgometa može prijaviti svaki član stranke.

Nije za izbacivanje Prgometa iz HDZ-a

"Nisam za izbacivanje, ali nije prikladno da se Prgomet četiri mjeseca ne pojavljuje na sjednicama Predsjedništva HDZ-a i šalje nam poruke preko novina", rekao je Karamarko.

Na pitanje je li zajednička sjednica Predsjedništava uvod u predizbornu kampanju, odgovorio je da im je HDZ BiH bratska stranka i stalo im je da u BiH hrvatski narod bude ravnopravan. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je podsjetio da je to četvrta zajednička sjednica dvaju predsjedništava te da nastoje svoja djelovanja uskladiti s potrebama Hrvata s obje strane granice.

Prije zajedničke sjednice, predsjednici Karamarko i Čović, na Mirogoju su položili vijence na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i grob ratnog ministra obrane Gojka Šuška.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara