Karamarko: Nema investicija, imamo skoro 400 tisuća nezaposlenih - Hrvatska može i mora bolje

Foto: Hina

OSNIVAČKI sabor Zajednice poduzetnika i obrtnika HDZ-a održava se danas u Zagrebu, a na njegovu početku predsjednik stranke Tomislav Karamarko najavio je pripreme koje će, rekao je, HDZ-u donijeti izbornu pobjedu, a ona "reorganizaciju države u prijateljicu svih građana, osobito poduzetnika".

Skupu je nazočilo blizu 170 sudionika među kojima vodeći ljudi stranke, parlamentarni zastupnici, voditelji odbora i gospodarstvenici, a uz njih predstavnici stranačkih partnera, HUP-a, sindikata i drugih.

Karamarko je objasnio da HDZ osniva zajednicu poduzetnika kako bi promijenio stanje u državi i omogućio poduzetnicima i obrtnicima bolje poslovne uvjete.

Optužio je aktualnu vlast da je kriva za najgore stanje do sada, što se, rekao je, ogleda u slabim investicijama, blizu 400 tisuća nezaposlenih, srušenoj gospodarskoj komori i sličnom. Porezna politika je stihijska, a doprinos za zdravstvo, koji je bio smanjen radi rasterećenja gospodarstva, čime se Vlada hvali dvije godine, vraća se na staro, kazao je.

Umjesto da nešto učini, Vlada kaže da vi ne znate raditi, da ne ulažete dovoljno i da ne znate upravljati tvrtkama, kazao je predsjednik HDZ-a u uvodnom obraćanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska može i mora bolje, rekao je i najavio da će Zajednica poduzetnika i obrtnika HDZ-a pružiti podršku i omogućiti povezivanje sa sličnim organizacijama sestrinskih stranaka unutar Europske unije, najvećeg svjetskog tržišta.

U tom smjeru Karamarko je najavio niz akcija, među prvima investicijsku konferenciju u travnju, kojima je cilj pokretanje Hrvatske. Na toj platformi najavio je osvajanje novih izbora te formiranje vlade koja će provoditi politiku rasta i razvoja.

„Imamo ljude koji to mogu osigurati“, zaključio je Karamarko.

Članica Europskog parlamenta HDZ-a Ivana Maletić kazala je da je Europska komisija najavila blago poboljšanje hrvatskog gospodarska pod dva velika „ako“: ako Hrvatska otvori financiranje srednjem i malom poduzetništvu i ako bude dobro koristila sredstva EU.

Međutim, kazala je Maletić, Hrvatska je u rebalansu među prvima upravo malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima na razne načine otkinula više od milijardu kuna, a povlačenje sredstava iz EU fondova, premda je predviđen četverostruko veći iznos u korist Hrvatske, do sada ide samo u obrnutom smjeru.

Ova vlada u tom pogledu nije do sada napravila ni „minimum minimuma“, pa se ne treba nadati gospodarskom rastu i poboljšanju stanja, kazala je Ivana Maletić.

Predsjedavajući Radnog predsjedništva osnivačkog sabora Marijan Coner rekao je da poduzetnici i obrtnici traže pravnu sigurnost gospodarstva, financijsku stabilnost sustava, povećanje investicija i smanjenje ili ukidanje parafiskalnih nameta, te da se oni koji stvaraju nove vrijednosti i otvaraju nova radna mjesta uvažavaju kao građani i kao poduzetnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara