Karamarko: Nismo pregovarali o rušenju Milanovića; Brkić: Josipović zna s kim je razgovarao

Karamarko: Nismo pregovarali o rušenju Milanovića; Brkić: Josipović zna s kim je razgovarao

Foto: Hina

GLAVNI tajnik HDZ-a Milijan Brkić tvrdi da je bivši predsjednik Ivo Josipović zatražio savezništvo sa njegovom strankom u svrhu rušenja premijera Zorana Milanovića. Optužba je iznesena u emisiji "Markov trg" na Z1 televiziji, a na nju je Josipović i odgovorio.

"S obzirom na njegov gard i njegove izjave prema meni i HDZ-u, nismo baš bili u dobrim odnosima s Josipovićem. Ali građani su rekli sve o tom njegovom nečinjenju. Nažalost u pet godina nije se udostojao prozvati gospodina Milanovića i popričati s njim o aktualnoj gospodarskoj situaciji. Stalno su bili u nekim sukobima. Prije negdje godinu i pol dana Josipović je slao signale prema HDZ-u da bi išao na rušenje Milanovićeve Vlade te bi za mandatarku postavio Vesnu Pusić, a da HDZ to podrži. To smo mi naravno odbili", rekao je Brkić.

Dodao je kako je Josipović pokušavao na sve moguće načine rušiti Milanovića te da je želio da mu HDZ bude potpora. Pokušao je objasniti i zašto: "Valjda zato jer Milanović nije radio ono što je, prema njemu, trebao raditi. Ekipa oko Milanovića nije bila Josipovićeva ekipa, već neka ekipa koja se Josipoviću nije svidjela.

"Mi smo to odbili i rekli da u takvim prljavim rabotama ne želimo sudjelovati", tvrdi Brkić.

Milanović - briselski branitelj

"Jasan je pokazatelj u kojem smjeru država ide, kad vidimo pad BDP-a u posljednjih 14 kvartala. U neimanju rješenja tih gorućih aktualnih problema prebacuju lopticu na neke trivijale. Milanović govori sam o sebi s nekim svojim postupcima, bahatim, arogantnim prepotentnim izjavama... Govorio je prije da neće govoriti o HDZ-u i da se neće vraćati u prošlost, a stalno se bavi HDZ-om. Od svog plana 21 nisu odradili ništa, samo se bave nama. On je osoba koja u životu nikad nije upravljala velikim sustavima, ja ga volim kazat briselski branitelj koji ima sasvim drugo poimanje države, i nažalost bojim da niti on niti njegovi članovi Vlade nisu dorasli visini zadaće. ", komentirao je Brkić.

Karamarko: Nije bilo pregovora o rušenju Milanovića

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko, novinarima u Omišu rekao je da nije sudjelovao u nikakvim pregovorima s Josipovićem oko rušenja Milanovića. No, ipak je stao u obranu svoje desne ruke. "Sigurno ako je gospodin Brkić nešto rekao, onda ima nešto za reći. On to ne bi bezveze rekao", kaže Karamarko.

Brkić, koji je u Omiš došao zajedno s Karamarkom, novinarima je također rekao da nije bilo nikakvih sastanaka s Josipovićem, već im je "Josipović slao signale". 

"Nisam izjavio da sam se ja sastao s Josipovićem, već sam rekao da je Josipović 2013. tražio potporu HDZ-a za rušenje SDP-a i premijera Milanovića. Čuo sam da je Josipović spomenuo operu 'Čarobnu frulu'. Hvala bogu pa se na predsjedničkim izborima ostvarila glavna poruka te opere: dobro je pobijedilo zlo", rekao je Brkić.

 


 

Na pitanje s kim je Josipović razgovarao o tomu, Brkić je odgovorio: "To pitajte njega, zna on s kime je razgovarao."

Na novinarsku opasku da je Josipović izjavio kako se HDZ boji snage ljevice, Brkić je uzvratio kako je on svoju snagu "pokazao na proteklim predsjedničkim izborima, tako da na to pitanje ne želi više ništa odgovoriti".

Na pitanje zašto tek sada izlazi u javnost s pričom o rušenju Milanovića na navodni poticaj Josipovića, Brkić je odgovorio: "To je stvar moje procjene, odnosno naše u HDZ-u kada ćemo s nekim informacijama ići van."

Josipović: Žele me ogaditi

Ivo Josipović izjavio je danas za HRT kako ga Brkić "želi ogaditi biračima ljevice" jer bi mogao ugroziti pobjedu HDZ-a.

"Naime, ako izađem na izbore i konsolidiram glasove ljevice - ugrožavam moguću pobjedu HDZ-a. Također se želi unijeti razdor u lijevu koaliciju, insinuacijama da je i Vesna Pusić rušila Milanovića", kazao je Josipović.

Josipović je kasnije izjavio Hini kako počinje nova kampanja pa se očito u HDZ-u boje da će izaći na izbore na kojima će vlastitom listom ili koalicijom prikupiti sve glasove koji će zbog ovih ili onih razloga otpasti od SDP-a i sadašnje Kukuriku koalicije.

Boje se i toga, kaže Josipović, da će u konačnici u nekoj postizbornoj koaliciji biti u prilici oduzeti im očekivanu izbornu pobjedu. "To je razlog zašto me žele kompromitirati kod lijevog biračkog tijela", ustvrdio je Josipović.

Dodao je da Brkić istim udarcem želi ubiti i drugu muhu, odnosno kompromitirati HNS i njegovu predsjednicu Vesnu Pusić, koja je potpredsjednica Milanovićeve Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova.

"Jer rušiti premijera Milanovića u Saboru da bi se instalirala upravo Pusić je moguće samo u suradnji s HNS-om. Trebalo je najprije da HNS sruši Vladu premijera Milanovića, a onda da se dogovori s HDZ-om da postavi neku novu vladu", rekao je Josipović.

Bivši predsjednik je ispričao da se s Brkićem nikad nije osobno susreo u četiri niti šest očiju pa nije imao ni prilike s njim razgovarati o političkim angažmanima.

Za Brkića je rekao da je dijelom preko nekih medija vodio prljavu izbornu kampanju sadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, posebice preko emisije "Bujica" i nekih portala, ali da se u toj kampanji nije sjetio ove priče, navodno stare godinu i nešto.

"Zašto se nije sjetio? - naprosto zato jer ju je sad izmislio; zašto je izmislio? - zato jer počinje nova kampanja", rekao je Josipović. Ta priča je, kaže Josipović, potpuno fantastična, u izbornoj je funkciji i govori koliko se HDZ pribojava njegovog izlaska na izbore. "Boje se mog izlaska na izbore pa sad, kao što su imali prljavu kampanju do nedavno, rade takvu i za ubuduće", zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara