Karamarko: U Saboru nisam zbog taktike, a građani me plaćaju i kao predsjednika stranke

Karamarko: U Saboru nisam zbog taktike, a građani me plaćaju i kao predsjednika stranke

Foto: Hina

PREDSJEDNIK HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u srijedu u Bruxellesu da za kandidata za povjerenika Europske komisije podržava najkvalitetnije kandidate, bilo žene, bilo muškarce.

Karamarko sudjeluje u Bruxellesu na sastanku čelnika EPP-a, koji su se okupili uoči početka summita EU-a, na kojem bi se trebalo odlučivati o popunjavanju visokih dužnosti u europskim institucijama. Izabrani predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i Europski parlament inzistiraju na što većem broju žena u novoj Komisiji, ali je problem u tome što su gotovo sve zemlje do sada kandidirale muškarce.

"Mi podržavamo najkvalitetnije kandidate, bilo da su muškarci ili žene", rekao je Karamarko.

Nije htio komentirati rad sadašnjeg hrvatskog povjerenika u Europskoj komisiji Nevena Mimice. "Teško mi je to komentirati i ne mogu o tome ništa reći. Trebalo bi analizirati njegov rad i sve što ono što je učinio", rekao je Karamarko.

"Nije politički korektno preispitivati odluku građana"

Na upit o odluci da se zahtjev za referendum o dvojezičnosti uputi na Ustavni sud, Karamarko je rekao da cijelog problema ne bilo da je vlada poštovala članak 8 zakona o pravima nacionalnih manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije politički korektno preispitivati odluku građana, 650 tisuća potpisa. Kada govorimo o tome referendumu, mi smo ušli u jedan labirint problema zbog samo jedne stvari - što vlada nije htjela poštovati Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. To je članak 8, na koji se stalno pozivam i uvijek ću se vraćati na njega. Svega ovoga ne bi bilo da su poštovali taj članak", rekao je.

Karamarko je komentirao i podatak da ove godine nijednom nije govorio u Saboru, a od početka mandata samo četiri puta.

"Govorio sam na terenu. To je bilo pitanje za koju ćemo se taktiku opredijeliti. Ne mogu u isto vrijeme biti na dva mjesta. Da sam bio aktivan u Saboru, ne bih bio aktivan na terenu. Stranka je bila u takvom stanju da sam naprosto morao homogenizirati stranku. Počeo sam prije dvije godine, u 18 mjeseci prešao samo 180 tisuća kilometara i održano ne znam koliko govora i zborova. To je bila taktika", rekao je.

Karamarko se nije složio s primjedbom da ga porezni obveznici plaćaju da radi u Saboru, a ne da homogenizira stranku.

"Porezni obveznici me plaćaju i kao predsjednika stranke, koja ima jednu taktiku, taktiku koja je dovela ovu stranku do pobjede", odgovorio je Karamarko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara