Karamarko se kao ministar 2009. godine zdušno zalagao za ćirilicu u Vukovaru, planirao je i "promotivne akcije"

Foto: Goran Mehkek (Cropix) 

 "POŠTIVANJE prava nacionalnih manjina mora voditi većoj toleranciji i snošljivosti, a uvođenje ćirilice u Vukovaru ne vodi tome", rekao je nedavno šef HDZ-a Tomislav Karamarko predstavljajući stav svoje stranke koja traži moratorij na uvođenje ćirilice.
 
Osim činjenice da je HDZ glasao za ćirilicu i to dva puta, prvi puta 2002. pa zatim i 2010. godine te da postoji odluka Gradskog vijeća Vukovara iz 2009. godine čini se da se prije 4 godine i sam Karamarko kao ministar unutarnjih poslova zdušno zalagao za uvođenje i obranu ćirilice u Vukovaru. Štoviše njegovo ministarstvo imalo je i promotivne akcije za lakše implementiranje dvojezičnosti.  
 
Naime, prema Izvješću o provedbi Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama za 2009. godinu koji je odaslan u saborske klupe razvidno je ne samo kako Karamarko kao ministar nije imao ništa protiv ćirilice u Vukovaru nego se za to zalagao. 
 
"Očekuje se da će napretku u praktičnoj primjeni službene dvojezičnosti pridonijeti i mjera Akcijskog plana za provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, prema kojoj je Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo promotivne obavijesti kojim se pripadnike nacionalnih manjina dodatno upoznaje s pravom na izdavanje osobnih iskaznica koje su, uz hrvatski jezik i latinično pismo, popunjene i na jeziku i pismu pojedine nacionalne manjine. Distribucija se provodi po policijskim upravama i postajama Ministarstva unutarnjih poslova. Obavijesti će biti postavljene na mjestima gdje se izdaju osobne iskaznice”, stoji u dijelu izvještaja koji objašnjava zapravo promotivnu akciju MUP-a za lakše implementiranje ćirilice u Vukovaru. 
 
Šef HDZ-a danas govori o "nasilnom" uvođenju ćirilice, no dokument s njegovim imenom navodi da su "tijekom 2009. godine dvije lokalne samouprave prepisale i uredila službenu ravnopravnu uporabu jezika i pisma nacionalne manjine, odnosno proširile geografsko područje na koje se ostvarivanje navedenog prava odnosi".
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Izvještaju se tako navode dva grada i to Daruvar i Vukovar koji je 14. srpnja 2009. godine donijelo novi Statut Grada Vukovara.  
 
Karamarko danas tvrdi da je Vlada Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjinina implementirala nezakonito. Karamarko se danas poziva na članak 8. da se taj Zakon može primjenjivati samo ako "doprinosi suradnji nacionalne manjine i većinskog naroda, ako drži do digniteta nacionalnih manjina i većinskog naroda". 
 
Karamarko je isto tako odbacio kritike da je HDZ 2009. bio za ćirilicu, a danas nije. Naime, Karamarko se brani da tada nije bio šef HDZ-a. No, kao ministar čini se da je ipak bio za ćirilicu. 
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara