Karamarkova poruka iz Bruxellesa: Srbija se okreće fašizmu

Karamarkova poruka iz Bruxellesa: Srbija se okreće fašizmu

Foto: Nenad Dugi / Cropix

PREDSJEDNIK HDZ-a Tomislav Karamarko sudjeluje na sastanku Europske pučke stranke u Bruxellesu. Prvi mu je to susret s europskim pučanima nakon što je izabran za šefa stranke.

"Nismo zadovoljni brzinom procesa ratifikacije"

"Nismo zadovoljni brzinom procesa ratifikacije", kazao je Karamarko novinarima u Bruxellesu. Istaknuo je da još 17 zemalja mora ratificirati hrvatski pristupni ugovor, te naglasio da će od kolega iz Pučke stranke tražiti pomoć da se ratifikacija ubrza.

"Mi moramo ući u Europsku uniju 1. srpnja iduće godine. Mislim da smo to zaslužili", kazao je Karamarko. Najveći problem na tom putu mogla bi biti Slovenija, koja će ugovor vrlo vjerojatno ratificirati zadnja. Karamarko je najavio da će se sa Slovencima voditi razgovori o otvorenom pitanju Ljubljanske banke.

"Srbija se okreće fašizmu"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je Karamarko i o Europskom putu zemalja iz regije. Crna Gora je započela pregovore, a Srbija ima status kandidata i čeka datum otvaranja pregovora. "Znamo koliko je to težak put jer smo ga i sami prošli. Pomagat ćemo susjedima, ali i inzistirati da se ispune svi potrebni kriteriji", kaže Karamarko.

Posebno je pritom mislio na Srbiju i njeno novo vodstvo. "Srbija se mora reformirati. Već sam se nekoliko puta osvrtao na Tomislava Nikolića. Ako je to europski put Srbije koja se, kako mi se čini, lagano okreće velikosrpskom fašizmu, onda to sigurno nije dobro. Pratimo sve što se tamo događa i morat ćemo imati adekvatne odgovore", kaže Karamarko.

Karamarko upoznaje "pučane"

Tradicionalno prije summita Europskog vijeća sastanke održavaju sve skupine u Europskom parlamentu. Na tim se sastancima raspravlja o temama najavljenima za summit te se unutar istih političkih opcija traži zajednički stav. Za Tomislava Karamarka ovo je prva prigoda da se upozna s europskim kolegama iz političkih opcija srodnih HDZ-u.

U Karamarkovoj je pratnji iskusni Davor Stier. Na današnjem sastanku sudjeluju predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy te predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Domaćini su predsjednik EPP-a Wifried Martens i glavni tajnik Antonio Lopez-Isturiz.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara