Karamarkovi umirovljenici: "Valjda neki čekaju da prvo postanemo član EU pa da tek onda prestanu trovati svoje građane"

Karamarkovi umirovljenici: "Valjda neki čekaju da prvo postanemo član EU pa da tek onda prestanu trovati svoje građane"

Ilustracija: Arhiva

NAKON što je Ministarstvo poljoprivrede iz prodaje povuklo Vindijino trajno mlijeko s 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od jedne litre, s rokom valjanosti do 3. srpnja 2013. godine, Vindijino UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko s 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od jedne litre, s rokom valjanosti do 24. i 31. svibnja 2013. godine, Dukatovo trajno mlijeko s 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od pola litre, s rokom valjanosti do 24. lipnja 2013. godine te Dukatovo trajno mlijeko "Lagano jutro" s 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od jedne litre, s rokom valjanosti do 25. travnja 2013. godine, oglasili su se i Karamarkovi umirovljenici.

"Da se građane Hrvatske konstantno truje uvoznim smećem od hrane odavno je poznata stvar, kao i da smo na ovaj problem već u više navrata upozoravali hrvatsku javnost. Da navedenom trovanju svojih građana odgovorni u Vladi odnosno resornom Ministarstvu ne poduzimaju ništa, a kamo li tome stali na kraj pokazuje i najnoviji slučaj oko povlačenja nekih proizvoda, mlijeka posebno.

Ne radi se u ovom slučaju o povlačenju nekih proizvoda radi manjih tehničkih grešaka ili proizvodu koji se u Hrvatskoj ne proizvodi već o "uvezenom" mlijeku odnosno proizvodu koji se doista masovno konzumira, a kao posebni konzumenti su djeca u prvom redu. Netko se dakle ne samo sjetio kako bi bilo dobro, a vjerojatno i jest za nekoga, proizvedeno mlijeko u Hrvatskoj izvoziti i naravno time dobro zaraditi, a istovremeno uvoziti očito ono koje je iz raznih razloga očito "jeftinije" od domaćeg. Ne treba biti previše pametan da bi se zaključilo da u pravilu sve to što uvezemo jest daleko ispod kvalitete onog što istovremeno izvozimo. Kada bi u ovom slučaju bila riječ samo o nekoj manjoj razlici u kvaliteti to baš i ne bi bio neki problem jer zakoni tržišta su poznati svima, dakle isti su jasni i neumoljivi, ali kada se umjesto proizvoda deklariranog kao zdravstveno ispravnog za konzumiranje uvozi proizvod koji u sebi sadrži otrov je već nešto što je za podizanje svih u Hrvatskoj na razinu CRVENO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba li uopće sada posebno prozvati i zatražiti trenutno podnošenje ostavke Ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu, pa onda uz njega smijeniti redom sve odgovorne u lancu odgovornosti koji nisu na vrijeme spriječili da se uopće takvo mlijeko nađe u prodaji. Kako se ovaj problem uvoza smeća od hrane ne odnosi samo na ovaj slučaj sa mlijekom, valjda će napokon i oni koji trebaju raditi svoj posao u Vladi uvidjeti važnost postizanja prehrambene neovisnosti Hrvatske. Više priznatih i poznatih stručnjaka iz domene poljoprivredne proizvodnje su suglasni kako se u relativno kratko vrijeme i uz relativno mala ulaganja može značajno podići  proizvodnja hrane, uključujući naravno i mlijeko, te tako otvoriti i velike mogućnosti za povećanje zaposlenosti. Svjedoci smo da umjesto razvoja proizvodnje ova Kukuruku Vlada sa velikom upornošću uništava i ono malo proizvodnje što je ostalo, između ostalog i samu proizvodnju mlijeka.

Da je i malo političke mudrosti kod odgovornih u Vladi, onda bi razumjeli ono što je po ovom pitanju kazao toksikolog Rardovan Fuch, a posebno bi „to“ znali i primijeniti na sve uvozne prehrambene proizvode.  Da se odgovorni drže samo dopuštenih granica koncentracije nekih tvari u proizvodima koje vrijede u zemljama EU,  onda  90%  onog „uvoznog smeća od hrane“ nikada ne bi prešlo granicu Hrvatske, a kamo li se našlo na stolu.

Valjda neki čekaju da prvo postanemo punopravni član EU pa da tek onda prestanu trovati svoje građane. Tom smeću i "smeću" trebamo svi jasno i glasno kazati, STOP smeću"
, priopćili su iz BUZ-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara