Kardinal Bozanić: Lijepo je biti u Crkvi u služiti joj

Kardinal Bozanić: Lijepo je biti u Crkvi u služiti joj

Foto: FAH

ZAGREBAČKI nadbiskup kardinal Josip Bozanić proslavio je danas 25. obljetnicu biskupskoga imenovanja svečanom akademijom pod naslovom "Svi smo pozvani biti u Božjoj službi" u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu s koje je poručio kako je lijepo biti u Crkvi i služiti joj.

Četvrt stoljeća otkako ga je papa Ivan Pavao II., sada svetac Katoličke Crkve, imenovao biskupom, kardinal Bozanić je u prigodi proslave te značajne obljetnice, svim nazočnima i cijeloj Crkvi izrekao veliko hvala za zajedništvo koje su iskazali tijekom njegove biskupske službe, te u današnjem slavlju .

Ponosna Crkva

"Svjedočimo nešto posebno - da svi pripadamo Crkvi - mladi, učenici, učitelji, svećenici i zato je lijepo biti u Crkvi i služiti joj", istaknuo je slavljenik kardinal Bozanić.

Osobito ga je obradovalo to što su u bogatu programu akademije sudjelovali brojni mladi koji su, kako je rekao, "lijepi početak i uzrok velike nade koju nosi u srcu za početak boljitka hrvatskoga društva i domovine Hrvatske i upravo zato što su u Crkvi jer Crkva upravo služi tome boljitku".

Rekao je da smo "Crkvi zahvalni što nam pomaže da budemo u službi čovjeka" i mladima poručio da "budu ponosni što su članovi Katoličke Crkve" te da "čuvaju vjeru koja im je vodič i svjetlo".

Svi su pozvani

Okosnica akademije, u kojoj je nastupilo ukupno 280 izvođača, bio je recital "Svi smo pozvani biti u Božjoj službi" za koji je tekst napisao Stjepan Lice, a kao nit poveznicu kroz program su ga proveli učenici Nadbiskupske klasične gimnazije Ana Barun i Dragan Rašić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glazbeni program u kojemu su sudjelovali školski i župski zborovi osmislili su i pripremili vjeroučitelji i drugi prosvjetni djelatnici odgojno-obrazovnih ustanova s područja Zagrebačke nadbiskupije sa svojim učenicima i djecom iz odgojnih skupina.

Predstojnica Ureda za vjeronauk u školi pri Zagrebačkoj nadbiskupiji s. Valentina Mandarić podsjetila je na najvažnije datume iz života današnjega slavljenika kojega je papa Ivan Pavao II. na današnji dan prije točno 25 godina imenovao za biskupa, a 29. lipnja te 1989. godine je na rodnome Krku i zaređen za biskupa.

Primao čestitke

Među ostalim, spomenula je i 5. srpnja 1997. kada je tadašnji krčki biskup Josip Bozanić imenovan za zagrebačkoga nadbiskupa , te 21. listopada kada ga je papa Ivan Pavao II. imenovao za kardinala. Sestra Valentina istaknula je da je kardinal za 25. obljetnicu biskupskog imenovanja primio brojne čestitke, a danas mu je predan i skroman dar - nalivpero i jedna uokvirena čestitka.

Organizatori su kardinalu pripremili i posebno iznenađenje - nastup Kulturnoga društva "Frankopan" iz njegova rodnog Vrbnika koji su, kako su sami rekli, kardinalu donijeli i "miris i okus njegova rodnog kraja".

Akademija je završila izvedbom pjesme posebno drage sv. Ivanu Pavlu II. - "Krist na žalu" u izvedbi svih sudionika programa, ali i brojnih uzvanika, među kojima je bio i pomoćni biskup zagrebački msgr. Ivan Šaško.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara