Karlovac prvi u RH dobio punilicu vreća za borbu protiv poplava

Karlovac prvi u RH dobio punilicu vreća za borbu protiv poplava

Foto: Hina

GRAD Karlovac je prvi u Hrvatskoj nabavio stroj za punjenje vreća pijeskom. Iako bi o tome trebala brinuti država, Karlovac i Karlovčani obranu od poplava više ne mogu prepustiti slučaju, naglasio je na predstavljanju stroja u dvorištu JVP Karlovac, gradonačelnik Damir Jelić koji akviziciju obrazlaže i opravdava matematikom.

Kako piše Radio Mrežnica, lani je na Foginovom izgrađen kilometarski zečji nasip u kojeg je ugrađeno oko 20 tisuća vreća s pijeskom koje su punile tisuće građana, dok će stroj za punjene prema riječima višeg samostalnog komercijalnog referenta u tvrtki Vatropromet Predraga Bunjevca omogućiti da "otprilike šest do sedam ljudi napuni i zatvori 2600 vreća s pijeskom u sat vremena".

Iako je ovo prvi uređaj u Hrvatskoj njegova je upotreba raširena u Njemačkoj i Austriji gdje ga, kad se ukaže potreba, koriste komunalne službe i vatrogasci.

U slučaju poplava strojem će rukovati djelatnici tvrtke Čistoća već opremljeni instrumentima za izračunavanje visinske kote, odnosno koliko za određeni prostor treba vreća, pojasnio je danas direktor Čistoće Damir Jakšić.

Stroj, kojeg koristi i NATO, košta 130 tisuća kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara