Kazna za sliku Popaja s kanabisom zgranula javnost, Kregar: Sud krši ljudska prava; Holy: Suludo

Kazna za sliku Popaja s kanabisom zgranula javnost, Kregar: Sud krši ljudska prava; Holy: Suludo

Foto: Facebook, Pinterest

KAZNA od 1000 kuna koju je Prekršajni sud u Varaždinu odredio 48-godišnjem Stjepanu Pavlekoviću iz Lepoglave dočekana je s nevjericom i jednodušnom osudom javnosti.

Pavleković je kažnjen zbog objave na Facebooku u kojoj je podijelio slike Popaja i Snjeguljice s indijskom konopljom uz obrazloženje da je počinio kazneno djelo promoviranja opojne droge.

"Slavio sam rođendan i bila mi je puna kuća gostiju. Spomenuli su zloupotrebu droge. Kakva vražja droga, pa gemištali smo", ispričao je Indexu Pavleković.

> Zbog slike Popaja s indijskom konopljom na Facebooku Stjepan Pavleković mora platiti 1000 kuna kazne

"Suludo"

U komentaru krajnje neobičnog slučaja koji se čini idealnim za "mjerenje pulsa javnosti" ususret najavljenoj legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, predsjednica ORaH-a nije skrivala nevjericu, pa je prva riječ koju je izustila nakon što smo je upoznali s detaljima prekršaja bila "suludo".

"Očito da policija nema pametnijeg posla. Ovakvo postupanje od strane Vlade koja sada navodno radi na zakonu kojim će se legalizirati medicinski, a možda i rekreativni kanabis je apsolutno suludo. Ja inače smatram da postoji teško licemjerje u našem sustav prema marihuani, ORaH je poslao zakon u proceduru koji će biti raspravljan plenarno, iako je pitanje kada. Kao što znate mi se već dugo zalažemo za liberalizaciju i legalizaciju industrijske i indijske konoplje," rekla je Holy za Index.

Sud je prekšio Međunarodnu povelju o ljudskim pravima

Zanimljiv komentar je ponudio doktor pravnih znanosti Josip Kregar, rekavši da je sud u Varaždinu prekršio Međunarodnu povelju o ljudskim pravima.

"Ja ne razumijem tu kaznu s obzirom da Međunarodna konvencija o ljudskim pravima u članku 10. proglašava slobodu izražavanja, a po svojoj snazi je iznad zakona. Prema tome je nejasno kako je sud obrazložio takvu presudu," rekao je u Kregar.

Potpuno sljepilo društva, zakona i sudske prakse

Nevjericu oko odluke Varaždinskog suda je izrazio i prof.dr.sc. Benjamin Perasović.

"Još uvijek ne mogu vjerovati…Upravo je naš medijski prostor posljednjih mjeseci bio pun ilustracija koje su sadržavale listove konoplje, mogli ste ih naći na portalima, u dnevnom tisku, svuda, i to je razumljivo s obzirom na pripremu zakona o medicinskoj upotrebi. To znači da smo mogli imati masovna hapšenja i kažnjavanja u proteklom razdoblju, ako se netko na ovaj način pridržava zakona nastalog na osnovi neznanstvene histerije i moralne panike. Kako je uopće moguće na takvoj ilustraciji razlučiti radi li se o industrijskoj, legalnoj konoplji ili nekoj drugoj? Ako je ovo stvarno istina, to je potpuno sljepilo društva, zakona i sudske prakse," rekao je za Index Perasović.

Na Prekršajnom sudu u Varaždinu su nam rekli da će tek sutra moći komentirati slučaj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara