Kazne bez posljedica: Već treći Milanovićev ministar kažnjen zbog sukoba interesa

Kazne bez posljedica: Već treći Milanovićev ministar kažnjen zbog sukoba interesa

Foto: FAH

SINIŠA VARGA već je treći ministar u Vladi Zorana Milanovića kod kojeg je utvrđen sukob interesa. Prije njega Povjerenstvo je utvrdilo sukob interesa kod ministrice Zlatar Violić i Tihomira Jakovine. Odluke Povjerenstva nisu imale zapravo nikakve političke posljedice jer ni jedan od ministara nije ponudio ostavku niti je to od njih zatraženo. 

Novčane kazne osim što su bile simbolične i to od 10 do 20 tisuća kuna, bile su i "povoljne" jer im je omogućeno obročno plaćanje u čak 10 rata.   

Zlatar Violić kažnjena zbog Zareza

Kod ministrice Andree Zlatar Violić 24.  travnja 2013. godine utvrđen sukob interesa za što je kažnjena s novčanom kaznom od 15 tisuća kuna.

"Učinjen je propust kod prenošenja upravljačkih prava na temelju udjela u vlasništvu (kapitalu) trgovačkog društva Druga strana d.o.o., za nakladničku djelatnost, Vodnikova 17, Zagreb, na drugu  osobu  ili  posebno  tijelo  odnosno  na  povjerenika  za  vrijeme  obnašanja  dužnosti ministrice  kulture,  u  razdoblju  od  dana  stupanja  na dužnost  pa  do  25.  travnja  2013.g., dužnosnica  Andrea  Zlatar  Violić prekršila  je  članak  16.  stavak  1.  ZSSI-a.  Stupanjem  u
poslovni odnos trgovačkog društva Druga strana d.o.o., za nakladničku djelatnost, Vodnikova 17,  Zagreb,  sa  Ministarstvom  kulture,  u  kojem  dužnosnica  Andrea  Zlatar  Violić obnaša dužnost  ministrice  kulture,  prekršen  je  članak  17.  stavak  1.  ZSSI-a", stajalo je odluci.

Ministrica je kažnjena zbog tvrtke Druga strana d. o. o., koja je izdavač časopisa Zarez. Naime, taj časopis dobivao je sredstva od Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo čije članove imenuje ministrica.

Jakovinina apoteka

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar Tihomir Jakovina također je kažnjen od strane Povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa i to s 10 tisuća kuna. 

"S istovremenim obnašanjem dužnosti općinskog načelnika Općine  Bukovlje  a  potom  istovremenim  obnašanjem  dužnosti  ministra  poljoprivrede  i obavljanjem  funkcije  člana  uprave  trgovačkog  društva  TJ  –  PROM  d.o.o.,  sve  do  27. studenoga  2012.,  dužnosnik  Tihomir  Jakovina,  postupao  je  suprotno  članku  14.  stavku  1. ZSSI-a. Propustom prenošenja upravljačkih prava na temelju udjela u vlasništvu (temeljnom kapitalu) trgovačkog društva TJ – PROM d.o.o. na drugu osobu ili na posebno tijelo (odnosno na  povjerenika)  za  vrijeme  obnašanja  dužnosti  općinskog  načelnika  Općine  Bukovlje,  a potom i za vrijeme obnašanja dužnosti ministra poljoprivrede pa sve do 9. studenoga 2012., dužnosnik je postupio suprotno  članku 16. stavku 1. ZSSI", stajalo je u odluci Povjerenstva za sukob interesa.

Ministar Jakovina prihvatio je kaznu koju je otplatio tvrdeći da nije bilo stvarnog sukoba interesa.

Padali zamjenici i savjetnici ministara

Osim ministara kažnjen i zamjenika ministra Marijan Cesarik u ministarstvu zdravlja. Povjerenstvo je odlučilo da je Cesarik prekršio Zakon jer je istodobno bio i predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a, predsjednik Upravnog vijeća KB Sestre milosrdnice i KBC Split. Cesarik je bio zamjenik sada bivšeg ministra Rajka Ostojića, a kažnjen je sa 7 tisuća kuna.

Od Povjerenstva "stradavali" su i pomoćnici ministara a tu je i poznati slučaj Branka Šegona kojeg smo detaljno pratili na Indexu.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara