Kerry: Rusija i dalje ne poštuje sporazum iz Minska

Kerry: Rusija i dalje ne poštuje sporazum iz Minska

Foto: Hina

PREKID vatre čini se da je konačno zavladao na proruskom separatističkom istoku Ukrajine nakon što je pritisak Zapada ponovno povećan na Rusiju, koju SAD optužuje da "laže" oko svoje uloge u sukobu u kojem je poginulo 5800 osoba u 10 mjeseci.

Na terenu je ukrajinska vojska ustvrdila da je "znatno smanjena" pobunjenička paljba i izrazila zadovoljstvo da nijedan ukrajinski vojnik nije ubijen u 24 sata, prvi put nakon stupanja na snagu prekida vatre 15. veljače.

Ukrajinski vojni glasnogovornik Andrij Lisenko istaknuo je međutim da se primirje ne poštuje u potpunosti, osuđujući prolaz "velikog broja tenkova, višestrukih lansera raketa tipa Grad i druge opreme" prema obalnom gradu Novoazovsku pod nadzorom pobunjenika, smještenom 30 km od strateške luke Mariupola.

Nisu isključene nove sankcije Rusiji

Američki državni tajnik John Kerry osvrnuo se na njegove riječi ocjenjujući da "do danas ni Rusija, ni snage koje podržava ne ispunjavaju svoje obaveze" iz mirovnog sporazuma iz Minska od 12. veljače. Kerry je dodao da uvođenje novih sankcija Rusiji nije isključeno.

Mnogi u Ukrajini strahuju da bi Mariupol, posljednji veliki grad na pobunjeničkom istoku pod nadzorom Kijeva, mogao biti sljedeća meta proruskih separatista koji su prije tjedan dana zauzeli strateški grad Debaljceve, usprkos prekidu vatre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pobunjenici su pak poveli skupinu novinara u Obilne, dvadesetak kilometara južno od Donecka da im pokažu ono što su predstavili kao "povlačenje teškog naoružanja".

Misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) na terenu je ustvrdila da ne može potvrditi nikakvo povlačenje teškog oružja.

Kerry: SAD i Iran imaju zajednički interes protiv IS-a

SAD i Iran imaju de facto "zajednički interes" u borbi protiv radikalne sunitske skupine Islamska država, priznao je jučer Kerry, dodajući da dvije zemlje ipak ne surađuju vojno protiv te ekstremističke organizacije.

"Imamo u najmanju ruku zajednički interes ali ne i suradnju", kazao je Kerry pred povjerenstvom američkog Kongresa glede borbe protiv IS-a u Iraku i Siriji, u trenutku kad su Washington i Teheran u zadnjoj fazi pregovora o iranskom nuklearnom programu.

SAD je već priznao "ulogu" koju je Iran, šijitska sila, odigrao vojno protiv IS-a, ali to je prvi put da tako visoki američki dužnosnik govori eksplicitno o "zajedničkom interesu".

Iran ocjenjuje da je sigurnost Iraka od vitalne važnosti s obzirom da džihadisti IS-a smatraju šijite hereticima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara