Kerry pozvao Europu da ne dopuste da afera sa špijunažom utječe na trgovinu

Kerry pozvao Europu da ne dopuste da afera sa špijunažom utječe na trgovinu

Foto: Guliver image/Getty images

AMERIČKI državni tajnik John Kerry u utorak je u Varšavi pozvao europske čelnike da ne dopuste da polemike o optužbama koje se odnose na američku špijunažu spriječe raspravu o trgovinskoj razmjeni između EU-a i SAD-a i stvaranju zone slobodnog tržišta.

Ovi pregovori predstavljaju sasvim odvojeno pitanje, istaknuo je. "Odnose se na zaposlenja, ekonomiju, konkurentnost u svjetskoj ekonomiji koja uključuje vrlo diskutabilna i osjetljiva pravila konkurencije. Ovo ne bi trebalo miješati sa svim legitimnim pitanjima koja se postavljaju kada je riječ o aktivnostima NSA", rekao je na konferenciji za novinare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kerry, koji je u Poljsku stigao u ponedjeljak navečer, istaknuo je kako bi pregovori s EU o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu trebali završiti stvaranjem "jedne od najmoćnijih gospodarskih sila na planetu".

Drugi krug pregovora trebao bi se održati 11. studenoga u Bruxellesu. Pregovori su, među ostalim pogođeni diplomatskim skandalom koji je uslijedio nakon otkrića o špijuniranju stranaca preko američke sigurnosne agencije NSA.

"Moramo shvatiti da kao partneri plovimo istim brodom. Svi nastojimo pružiti zaštitu svojim građanima. Moramo pronaći pravednu ravnotežu između zaštite svojih sugrađana i, naravno, njihova privatnog života", rekao je Kerry na konferenciji za novinare održanoj zajedno s poljskim kolegom Radoslawom Sikorskim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara