Kerry u posjetu Egiptu: Nastavljamo suradnju i s prijelaznom vladom

Kerry u posjetu Egiptu: Nastavljamo suradnju i s prijelaznom vladom

Foto: Guliver Image/Getty Images

AMERIČKI državni tajnik John Kerry u nedjelju je u Kairu izjavio kako je SAD odlučan u namjeri da nastavi suradnju s prijelaznom vladom u Egiptu te je pozvao na slobodne i pravedne izbore koji će uključiti sve građane.

To je prvi posjet Kairu jednog visokog američkog dužnosnika nakon što je 3. srpnja vojska s vlasti svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Mursija. Vojska je postavila novu vlast te obećala da će se parlamentarni i predsjednički izbori održati do polovine 2014.

"Namjeravamo nastaviti suradnju s prijelaznom vladom", rekao je Kerry na konferenciji za novinare održanoj u Kairu s egipatskim kolegom Nabilom Fahmijem. "Surađivat ćemo u brojnim segmentima, a ministar Fahmi i ja jutros smo razgovarali o pitanjima i izazovima s kojima se moramo zajedno suočiti", kazao je Kerry.

Također je izrazio optimizam kada je o izraelsko-palestinskom mirovnom procesu riječ, kazavši kako se nada napretku u predstojećim mjesecima.

SAD 30 godina podupirao Mubaraka

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Više od tisuću ljudi, većinom pristalica Mursija, ubijeno je nakon njegova svrgavanja s vlasti, a egipatske vlasti odonda su uhitile oko 2000 islamista, među kojima su gotovo svi vođe Muslimanskoga bratstva.

Kerry će se u Kairu sastati i s predstavnicima građanskih udruga te s njima, iza zatvorenih vrata, razgovarati o njihovim bojaznima kada je riječ o obrani ljudskih prava u zemlji. U Egiptu je najprije predviđeno održavanje referenduma o novome ustavu na kojemu se upravo radi, a potom i održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora do polovine 2014.

SAD je tijekom 30 godina vladavine Mursijeva prethodnika, Hosnija Mubaraka, svrgnutog narodnom pobunom 2011., podupirala tog političara, dobivši u toj najnaseljenijoj arapskoj zemlji odanoga saveznika koji je održavao stabilnost u politički vrlo nestabilnoj regiji.

Kerry bi u nedjelju trebao posjetiti i Rijad u nastojanju da vrati povjerenje Saudijske Arabije, strateški važnog partnera SAD-a, ozbiljno poljuljano nakon što službeni Washington nije intervenirao u Siriji i nakon što se otvorio prema njihovu regionalnom suparniku, Iranu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara