Kerry upozorio Izrael: Ako mirovni pregovori propadnu, prijeti još dublja međunarodna izolacija

Kerry upozorio Izrael: Ako mirovni pregovori propadnu, prijeti još dublja međunarodna izolacija

Foto: Guliver image/Getty images

AMERIČKI državni tajnik John Kerry upozorio je u četvrtak Izrael da bi se mogao suočiti s trećom palestinskom pobunom i produbljenjem međunarodne izolacije ukoliko mirovni pregovori uz posredovanje SAD-a propadnu.

Izraelci i Palestinci s nezadovoljstvom su ocijenili nedostatan napredak u njihovim međusobnim pregovorima, u čijem je oživljavanju nakon trogodišnje stanke sudjelovao SAD.

Kerry, koji je govorio na konferenciji za novinare u Jordanu, samo dan nakon posjeta Izraelu u kojemu je pozvao da se ograniči izgradnja naselja za izraelske doseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali, rekao je kako su pregovori u nekim područjima "znatno napredovali".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je kazao kako je važno nastaviti težiti prema potpunom sporazumu kojim bi se riješio sukob star više desetljeća.

U intervjuu na izraelskom Kanalu 2 emitiranom prije odlaska u Aman, Kerry je govorio o tomu što bi se moglo dogoditi ukoliko se mir ne postigne.

"Žele li Izraelci treću Intifadu?", upitao je, aludirajući na opasnost od nove palestinske pobune koja bi mogla uslijediti nakon one organizirane 1987. i druge organizirane 2000.

"Ako ne uspijemo pronaći put do mira, Izrael će biti sve izoliraniji, a nastavit će se i kampanja delegitimizacije te zemlje koja se već događa na međunarodnoj razini", kazao je Kerry.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara