Kerum se sprema za izbore: Prije dva mjeseca podržao SDP-ov proračun, danas Baldasaru okrenuo leđa

Kerum se sprema za izbore: Prije dva mjeseca podržao SDP-ov proračun, danas Baldasaru okrenuo leđa

Foto: FAH

BIVŠI splitski gradonačelnik Željko Kerum odlučio je raskinuti koaliciju sa SDP-om i, koliko je moguće, približiti se HDZ-u, s kojim smjera još jedanput na parlamentarne izbore, ako ga prihvate. Ako ne, ide sam. Za izbore se, otkrio je nedavno, priprema već duže vrijeme.

Danas su Kerumovi vijećnici bojkotirali sjednicu splitskog Gradskog vijeća. Taman smo napisali da je šef HGS-a ljutit što mu nije prošla predstečajna nagodba za Kerum trgovinu, kad su probrani mediji obaviješteni da tome nije tako.

Znak protesta i upozorenje

Sat i pol nakon početka sjednice, Kerum je, naime, poslao pismo predsjedniku Gradskog vijeća, SDP-ovcu Borisu Ćurkoviću.

"Poštovani predsjedniče, ovim putem vas obavještavamo da vijećnici HGS-a u znak protesta neće prisustvovati sjednici Gradskog vijeća. Razlozi takvog čina su izostanak gradonačelnika Ive Baldasara, o čijem radu bi danas trebalo biti govora na sjednici Gradskog vijeća, kao i njegovo loše vođenje grada. U protekle dvije godine mandata gradonačelnik Baldasar nije pokrenuo niti jedan projekt, a kamoli nešto napravio. Izostanak vijećnika HGS-a sa današnje sjednice znak je protesta i upozorenja gradonačelniku na njegov rad", piše Kerum, kao da je zaboravio da je prije svega dva mjeseca spasio proračun gradonačelnika Baldasara, a i onaj premijera Milanovića. HGS bio je ruka spasa za SDP na nacionalnoj i gradskoj razini, a sada odjednom Baldasar ne valja.

Tako to ide: Kerum bojkotirao sjednicu, a Baldasar ga nagradio

Što se promijenilo? Osim što je Kerum trgovina odbijena u predstečajnoj nagodbi, teško je na obzoru išta drugo vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protest je Kerum iskazao i koncem prošle godine, nedugo nakon usvajanja splitskog proračuna. Kada je Baldasaru bio najpotrebniji da se izglasa plodouživanje za Turističku palaču, na sjednicu nije došao nijedan vijećnik HGS, baš kao i danas. Potom je Index otkrio da je Kerum na predzadnji dan stare godine u svom kafiću okupio župana Ževrnju iz HDZ-a te Baldasara. Svega koji dan kasnije u gradskoj tvrtki Vodovod i kanalizacija zaposlen je Ante Mladineo, bivši Kerumov savjetnik za razvojne projekte, brat HGS-ove vijećnice Marije Mladineo, prijateljice Fani Horvat, dok se za Duška Mucala, voditelja Kerumove kampanje iz 2013. godine pronašlo 20 tisuća kuna u gradskoj blagajni za potporu njegovom dramskom studiju.

Nakon toga natječaj za plodouživanje konačno je prošao, što nikako ne bi bilo moguće bez Kerumove pomoći. I sad Baldasar ne valja?

Dogovoreni scenarij: Kerum skreće udesno, Baldasar bez primjedbi

Po svemu sudeći riječ je o dogovorenom scenariju. Kerum je valjda objasnio Baldasaru da sada mora zaigrati ovako jer se bliže parlamentarni izbori. Kerum u Saboru i Kerum van Sabora nikako nisu isto pa je logično da šef HGS-a želi još jednom ponoviti senzacionalni uspjeh iz 2011. godine kada je na HDZ-ovoj listi, plasiran bolje nego ijedan splitski HDZ-ovac, ušao u Sabor šarmirajući tadašnju šeficu stranke Jadranku Kosor pjevajući joj na uvce "Lipa si, lipa".

Zašto uopće Kerum želi u Sabor kada u njega uopće nije dolazio protekle tri i pol godine? Zasigurno ne od velike želje za radom i sudjelovanju u raspravama, već čisto iz osobnih, pragmatičnih razloga. Za vrijeme SDP-ove vlasti progurao je tri firme sa dugovima teškim preko milijardu i pol kuna kroz predstečajne nagodbe i zauzvrat podržao Milanovićev proračun, hvaleći ga preko svake mjere kako je iskren, pošten i neshvaćen. S obzirom na to koliko su mu Milanović i Zakon o predstečajnim nagodbama uštedjeli, pohvale ne čude, a ne čudi ni ovaj današnji proglas u kojem kritizira Baldasara. 

Takav javni istup trebao bi, valjda, stvoriti dojam da je Kerum zainteresiran za napredak Splita i usput približiti HGS desnoj političkoj opciji, premda je evidentno Baldasaru i SDP-u cijelo vrijeme držao ljestve i dizao ruke kad god je trebalo. Čak i kad je bio protiv, bio je koristan Baldasaru, makar da mu drži kvorum, a vijećnike dozira u taman dovoljnim količinama.

Bez Keruma Baldasar ne može mrdnuti i to se i danas pokazalo jer je sjednica Gradskog vijeća još jedanput prekinuta zbog nedostatka kvoruma. Čim Keruma nema, splitski gradonačelnik gubi tlo pod nogama. Ni njega danas nije bilo jer je zalegao zbog gripe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara