Kina će ublažiti politiku jednog djeteta i ukinuti radne logore

Kina će ublažiti politiku jednog djeteta i ukinuti radne logore

Foto: Guliver Image / Getty Images

KINA će ublažiti svoju politiku kontrole nataliteta, takozvanu politiku jednog djeteta, pokrenutu 1979., te ukinuti radne logore, objavila je u petak službena novinska agencija Nova Kina.

Parovima, od kojih je bar jedan član jedinac, biti će dozvoljeno imati drugo dijete, naveo je državni medij, govoreći o velikoj reformi, najavljenoj prije četiri dana nakon velikog sastanka Kineske komunističke partije.

Trenutačno kineski zakon dozvoljava parovima samo jedno dijete, ali iznimke postoje za parove od kojih su oboje jedinci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politika rađanja će biti postupno prilagođena i popravljena radi promicanja dugoročnog uravnoteženo porasta stanovništva Kine, izvijestila je Xinhua o odluci dužnosnika Stranke usvojenoj ovog tjedna.

Unatoč sve češćim pozivima na ublaženje strogih pravila obiteljskog planiranja, kineski čelnici su do sada ponavljali da je politika jednog djeteta i dalje potrebna i da bi pretjerani demografski razvoj ugrozio gospodarski rast zemlje.

Reforme predviđaju i ukidanje sustava radnih logora Kine, koja ga naziva preodgoj radom, te "postupno" smanjenje broja zločina za koje je predviđena smrtna kazna, navodi Xinhua.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara