Kina provodi zdravstvene reforme: Subvencije i plaće rastu, cijene lijekova i pretraga padaju

Kina provodi zdravstvene reforme: Subvencije i plaće rastu, cijene lijekova i pretraga padaju

Ilustracija: Shutterstock

KINA će za 19 posto povećati subvencije za zdravstvo kako bi se osnažile socijalne reforme, objavila je vlada u Pekingu.

Subvencija po glavi stanovnika bit će povećana sa 320 juana na 380 juana (62 dolara), odlučila je vlada a a na svojoj internetskoj stranici prenosi Državno povjerenstvo za zdravlje i obiteljsko planiranje.

Također će biti poduzete mjere za smanjenje cijene lijekova i zdravstvenih pretraga, provest će se reforme plaća zdravstvenih radnika, a u ruralnim područjima bit će povećana dostupnost zdravstvenih usluga, navode se u priopćenju.

Kina ima manjak liječnika, dijelom zbog malih primanja. To je dovelo do čekanja u bolnicama a liječnici primaju mito od bolesnika koji žele dobiti bolji i brži tretman. Troškovi liječenja sve su veći jer zdravstveno osiguranje pokriva sve manje stavki.

Ekonomisti upozoravaju da je za Kinu ključno da poveća kvalitetu svog zdravstvenog sustava ako želi provesti promjene u gospodarstvu i potaknuti domaću potrošnju. Također napominju da će bolji zdravstveni sustav koji nudi sigurnost potaknuti ljude da više ulažu u potrošnju, a da manje štede za "crne dane".

Vlada u Pekingu je rekla da do 2020. namjerava udvostručiti broj liječnika opće prakse.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara