Kina u borbi s nezaposlenošću, korupcijom i onečišćenjem

Ilustracija: Guliver image/Getty images

PREDSJEDNIK kineske vlade Li Keqiang opetovao je u četvrtak da Kina planira nastaviti reforme usprkos pogoršanju gospodarskih prilika, obećavši "nultu toleranciju" na korupciju i pooštrene kazne za onečišćivače okoliša.

Premijer na svojoj jedinoj tiskovnoj konferenciji u godini, u prigodi završetka zasjedanja Svekineskog narodnog kongresa (parlament) nije odstupio od pravila: održao je uljudan govor bez spektakularnih novosti.

Ukupno 7,5 posto rasta obećanog ove godine u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu, što je njegova najniža razina u zadnjih gotovo četvrt stoljeća, "rastezljiv" je pokazatelj, rekao je, u međunarodnim i kineskim prilikama koje su "složenije" nego lani, po njegovoj ocjeni.

No iza tog brojčanog podatka "imamo na umu osigurati zapošljavanje, poboljšati životni standard ljudi i prihode gradovima i selima", rekao je Li pred više od 500 kineskih i stranih novinara u Narodnoj palači.

Kina, istaknuo je, mora svake godine otvoriti 10 milijuna radnih mjesta u gradovima a da bi to učinila, podsjetio je premijer kredo svojih reforma, moramo "smanjiti administraciju kako bi se dinamiziralo tržište".

Zahvaljujući decentralizaciji i smanjenju moćne birokracije, "lani je otvoreno 27 posto više poduzeća, među kojima 30 posto privatnih", rekao je.

"Pokazat ćemo nultu toleranciju prema korumpiranim dužnosnicima i ponašanju"

Odgovarajući na pitanje o "privremenom" karakteru sadašnje kampanje za suzbijanje korupcije, premijer je rekao: "Pokazat ćemo nultu toleranciju prema korumpiranim dužnosnicima i ponašanju" i to "bez obzira o kome je riječ i na kojem je položaju".

U ovom jedinom televizijskom nastupu u godini koji se izravno prenosio, premijer nije mogao pred novinarima izbjeći veoma osjetljivu temu onečišćenja u velikim gradovima u zemlji.

"Objaviti rat smogu ne znači objaviti rat prirodi, nego našem vlastitom modelu razvoja te neodrživu i nedjelotvornu načinu života", upozorio je.

"U borbi s onečišćenjem trebaju nam istodobno oštre mjere i strogi propisi. Vlada će oštro kažnjavati ilegalne onečišćivače" i tražiti od agencija za suzbijanje onečišćenja koje "zatvaraju oči" da polože račun, kazao je.

Na koncu, na upit o vezama Kine sa susjednim zemljama i o graničnim sporovima, Li je opetovao "čvrstu opredijeljenost" Pekinga da "brani svoj suverenitet i teritorijalnu cjelovitost", priznavši da su "problemi ponekad neizbježni kada susjedi održavaju vezu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara