Kina usmjerila disidenta na izlazak iz Kine: "Chen Guangcheng se može prijaviti za studij u inozemstvu"

Foto: AFP

KINESKE vlasti objavile su da se slijepi disident Chen Guangcheng može prijaviti za "studiranje u inozemstvu".

Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da se Chen može uobičajenim putem u skladu sa zakonom prijaviti za studiranje u inozemstvu te tako implicitno usmjerilo Chena na mogućnost izlaska iz Kine.

Američki ambasador u Kini  - "backpacker koji pijucka Starbucksovu kavu"

U međuvremenu je jedan od glavnih kineskih listova optužio Chena da služi kao sredstvo američkog rušenja vlasti Komunističke partije u Kine. U istome je članku američki ambasador Gary Locke u Kini nazvan "backpackerom koji pijucka Starbucksovu kavu".

Ranije danas Chen je telefonirao američkom Kongresu tijekom zasjedanja te zatražio pomoć u napuštanju Kine zajedno s obitelji.

   

Chen je rekao da se boji za sigurnost svoje obitelji te da se želi sastati s američkom glavnom tajnicom Hillary Clinton koja je trenutno u Pekingu.

"Želim se odmoriti u SAD-u. Nisam imao mira već deset godina. Trenutno me najviše brine sigurnost moje majke i braće i zaista bih volio znati što se s njima događa", rekao je.

Clinton u Pekingu, očekuje se njezino stajalište

Podsjećamo, slijepi kineski odvjetnik koji je svjetsku slavu stekao otkrivanjem kršenja ljudskih prava vezanih uz kinesku politiku jednoga djeteta, nakon bijega iz kućnog pritvora 22. travnja našao se pod američkom zaštitom u američkoj ambasadi u Pekingu.

Ovoga tjedna je napustio ambasadu nakon što mu je Kina zajamčila sigurnost. Međutim, kako je rekao, tek je nakon izlaska shvatio koliko su ugroženi članovi njegove obitelji. Trenutno se nalazi u bolnici u Pekingu okružen jakim policijskim snagama, zajedno sa suprugom i djecom.

U međuvremenu, Clinton i američki ministar financija Timothy Geithner sudjeluju u Pekingu na godišnjim dogovorima o strategiji i trgovini između dviju velesila. Zajednička američko-kineska konferencija za novinare očekuje se kasnije danas, javlja BBC.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara