Kina želi uvoziti srpske prehrabene proizvode i crnu metalurgiju

Foto: Hina
 
KINA je peti u svijetu, a najvažniji vanjskotrgovinski i financijski partner Srbije na azijskom kontinentu. Ipak, potencijal za poboljšanje te suradnje postoji, naročito u izvozu prehrambenih proizvoda, piše B92.
 
Ekonomska suradnja, koja je bila isključivo u području robne razmjene, unaprijeđena je, prije svega, u infrastrukturnim i energetskim projektima, a veliki napori se čine kako bi se povećala suradnja u privlačenju kineskog kapitala u Srbiju, smatraju u Privrednoj komori Srbije.
 
Ukupna robna razmjena Srbije i Kine u 2013. godini iznosila je 1,1 milijardu eura (1,5 milijardi dolara) i veća je za 5,5 posto nego u prethodnoj godini.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za prvih pet mjeseci 2014 godine, zabilježen je rast izvoza od 25 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok uvoz bilježi rast od 2,9 posto. Potencijal za unapređenje suradnje postoji, a izvoz prehrambenih proizvoda je izvozna šansa za srpske tvrtke.
 
Kinezi su zainteresirani za srpske poljoprivredno-prehrambene proizvode (žitarice, sjemenska roba, smrznuto voće, vino), proizvode crne i obojene metalurgije (limovi, rudarski i naftni kabeli, cink, bakar, antimon).
 
Najvažniji međudržavni sporazumi koje Srbija ima s Kinom jesu Sporazum o znanstvenoj i tehnološkoj suradnji iz 2008. godine i Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu iz 1997. godine.
 
Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će otputovati u Peking i izrazio nadu da će s kineskim partnerima potpisati više značajnih ugovora.
 
"Razgovarao sam s veleposlanikom Kine u Srbiji da za ovu posjetu spremimo nekoliko važnih ugovora, na temelju kojih bi Srbija, u infrastrukturnom smislu, trebalo da bude još jača, moćnija i važnija", izjavio je Vučić a prenosi B92.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara