Kineska vlada zbog kampanje protiv rastrošnosti reže troškove za aute, putovanja i sastanke

Foto: Guliver Image / Getty Images

KAMPANJA koja se vodila protiv rastrošnosti kineske vlade tijekom 2013. rezultirala je smanjenjem troškova na putovanja, vozila i troškove organiziranja službenih sastanaka, stoji u priopćenju Središnjeg povjerenstva za disciplinsku inspekciju kineske Komunističke partije.

U priopćenju je precizirano da su u odnosu na 2012. tijekom 2013. troškovi namijenjeni organizaciji sastanaka pali za 53 posto, troškovi putovanja za 39 posto, a oni namijenjeni za kupnju automobila za oko deset posto.

Aktualno kinesko vodstvo na čelu s predsjednikom Xi Jinpingom odlučilo je javno progovoriti o naporima čiji je cilj bio smanjiti ogromne vladine troškove te objelodaniti korupcijske afere kako bi ojačalo svoju vjerodostojnost, poljuljanu sumnjama da su visoki vladini dužnosnici neumjereno trošili novce poreznih obveznika unatoč sporom gospodarskom rastu zemlje.

Čelnik ureda za borbu protiv korupcije Wang Qishan u subotu je pozvao da se u rad disciplinske inspekcije uvedu novosti te da ona postane poput Dammoklova mača koji će stalno visjeti nad glavama visokih kineskih dužnosnika, prenijela je agencija Xinhua.

Povjerenstvo tijekom ove godine kani istražiti rad brojnih vladinih agencija, među kojima su ministarstvo znanosti i tehnologije, Sveučilište Fudan u Šangaju, tvrtka China National Cereals u vlasništvu države i brojne druge tvrtke kao i rad pokrajinskih vlada, piše Xinhua.

Ovaj potez povjerenstva uništio je poslovanje brojnih luksuznih restorana i hotela, osobito u Pekingu, a među zastupnicima stranih automobilskih tvrtki zavladao je strah da će smanjenje troškova za automobile namijenjene vladinim dužnosnicima znatno utjecati i na smanjenje njihovih prihoda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara