Kineski predsjednik: Sukob SAD-a i Kine bio bi katastrofa za čitav svijet

Kineski predsjednik: Sukob SAD-a i Kine bio bi katastrofa za čitav svijet

Foto: FAH

KONFRONTACIJA sa SAD-om bila bi "katastrofa", izjavio je u srijedu kineski predsjednik Xi Jinping na godišnjem strateškom ekonomskom dijalogu Kine i SAD-a koji se održava u Pekingu, javlja BBC.

Očekuje se se da će na ovom skupu, na kojemu sudjeluju američki državni tajnik John Kerry i ministar financija Jacob Lew sa zamjenikom kineskoga premijera Wangom Yangom i ministrom financija Yangom Jiechijem, teme razgovora biti kineska valuta, Sjeverna Koreja i napetosti u Južnom kineskom moru.

Kerry je rekao u svom uvodnom govoru da SAD ne pokušava "obuzdati" Kinu.

Xi je izjavio da su interesi dviju zemalja sada "više nego ikada međusobno povezani" te da dobici od suradnje mogu biti veliki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kinesko-američka konfrontacija definitivno bi bila katastrofa za dvije zemlje i za svijet", kazao je. "Mi se moramo uzajamno poštovati i jedni druge ravnopravno tretirati, kao i uzajamno poštovati suverenitet i teritorijalni integritet te odabir puta razvoja", istaknuo je.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u priopćenju da SAD "pozdravlja pojavu stabilne, mirne i uspješne Kine".

Međutim, američki čelnici su također pozvali Kinu da napravi svoj dio posla u održavanju stabilnosti u Aziji.

Kerry je izjavio da SAD pozdravlja Kinu koji "pridonosi stabilnosti i razvoju regije i odabire odgovornu ulogu u međunarodnim poslovima".

Kina je u sporu s nekoliko susjeda u regiji, posebice Vijetnamom i Filipinima, zbog teritorijalnih pretenzija u Južnom kineskom moru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara