Kineski predsjednik s Angelom Merkel o trgovini i ukrajinskoj krizi

Foto: Guliver Image/Getty Images

KINESKI predsjednik Xi Jinping počinje u petak prvi posjet Njemačkoj kako bi dao poticaj trgovinskim odnosima dviju zemalja, a ta etapa njegove europske turneje sigurno će biti obilježena i pitanjima ukrajinske krize, najavljuje agencija France presse.

"Ekonomija će igrati središnju ulogu", kaže Eberhard Sandschneider, stručnjak s njemačkog instituta za vanjsku politiku (DGAP).

Ekonomska razmjena najbrojnije svjetske nacije i prve europske ekonomije prošle je godine dosegla 161,5 milijardi dolara. Kina je prvi ekonomski partner Njemačke u Aziji, a Njemačka prvi Kine u Europi.

Ipak, nakon brojnih ugovora najavljenih ovaj tjedan u Francuskoj, njemačka etapa čini se skromnijom. "Konkretno, ja ne očekujem ništa posebno", kazala je Gudrun Wacker, stručnjakinja za Kinu u institutu SWP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njemačka kancelarka Angela Merkel trebala bi razgovarati s kineskim predsjednikom o ukrajinskoj krizi, kako bi ga "potaknula da utječe na Rusiju da usvoji umjerenije stajalište", ocjenjuje Sebastian Heilmann, direktor instituta MERICS i stručnjak za Kinu.

Peking, koji u ovom pitanju ima neobično neutralno stajalište prema Moskvi, suzdržao se u subotu na glasovanju u Vijeću sigurnosti o rezoluciji kojom se osuđuje referendum na Krimu, a koju su usvojile ostale članice a blokirala Rusija.

Merkel, kao i predsjednik Joachim Gauck, vjerojatno će na dnevni red staviti i pitanja ljudskih prava u Kini.

U Berlinu se samo tjedana dana nakon posjeta kineskog predsjednika otvara velika izložba posvećena kineskom umjetniku i disidentu Ai Weiweiju.

Nakon Njemačke, Xi Jinping posjetit će europske institucije u Bruxellesu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara