Kineski ulagači vide Hrvatsku kao vrata za Europu: Najviše žele surađivati s Međimurjem

Kineski ulagači vide Hrvatsku kao vrata za Europu: Najviše žele surađivati s Međimurjem

Foto: Press

"BEZ obzira na veliku udaljenost, međusobna suradnja Hrvatske i Kine ne bi smjela biti prepreka, već se ekspanzija kineskog gospodarstva mora iskoristiti za izvoz domaćih proizvoda i buduće ulaganje u Međimurje, s ciljem novih zapošljavanja", rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec nakon povratka iz Kine gdje je bio kao predvodnik hrvatske delegacije na prvom radnom sastanku Asocijacije župana i guvernera provincija NR Kine te 16 država sjeveroistočne Europe.

Tijekom Kineskog međunarodnog ekonomskog i trgovinskog sajma, u organizaciji pokrajine Hebei, održana je i konferencija kineskih tvrtki i tvrtki Srednje i Istočne Europe. Cilj konferencije bio je omogućiti platformu za povezivanje hrvatskih tvrtki i tvrtki iz pokrajine Hebei, kako bi se kineskim tvrtkama omogućilo da iziđu izvan kineskog tržišta, a europskim tvrtkama da uđu na kinesko tržište, navodi se u priopćenju.

Najviše zainteresirani za Međimurje

Međimurskom županu poziv u Peking te pokrajinu Hebei stigao je kao nastavak već pokrenute suradnje u Pragu, na međunarodnoj konferenciji "Local Leaders Meeting" i "China Investment Forum 2014" gdje su se predstavili potencijali pojedinih država i regija sudionica na području gospodarstva, investicija, kulture, turizma i obrazovanja. Među mnogobrojnim delegacijama i diplomatima te čelnicima država, njih više od 500, u središtu privredno i kulturno najrazvijenijeg područja sjeverne Kine, predstavljene su smjernice rada i napretka Hrvatske na primjeru Međimurske županije, s ciljem povezivanja s NR Kinom, posebice u segmentu buduće gospodarske suradnje.

"Ovaj posjet nije bio isključivo samo u interesu Međimurske županije, već cijele Hrvatske. Kina si je zadala jednu zadaću da u roku od 10 - 20 godina bude najbogatija zemlja i prva sila svijeta te izdvojila pritom milijarde dolara kako bi promovirala svoju gospodarsku politiku u zemljama Europske unije. Upravo je zbog toga i formirana ova asocijaciju zemalja s kojima žele posebno raditi, među kojima je i Hrvatska, a kada govorimo o RH, najviše od svih regija i županija žele surađivati upravo s Međimurjem", objasnio je Posavec uz napomenu kako su za to najbolji dokaz brojni posjeti izaslanstva, njegov put u Prag gdje je održan europski dio konferencije, ali i dogovorena suradnja s kineskim pokrajinama koje imaju oko 80 milijuna stanovnika. "Važno je djelovati i raditi dugoročnije. Kina je zemlja s kojom će se itekako isplatiti raditi. Mi imamo projekte, a oni potrebita sredstva za njihovu realizaciju", dodao je.

Kineski ulagači vide Hrvatsku kao vrata za Europu

Od 18. do 21. svibnja u gradu Langfangu Kineski međunarodni ekonomski i trgovinski sajam, uz konferenciju kineskih i europskih tvrtki, otvorio je mnoga vrata za omogućavanje platforme za povezivanje, kako bi se kineskim tvrtkama omogućilo da iziđu izvan svog tržišta, a europskim tvrtkama da uđu na kinesko tržište. Naime, kako je potvrđeno županu Posavcu te zamjenicima župana Sandri Herman i Zoranu Vidoviću, Kina mijenja svoj način razvoja, način izvoza robe i ulaganja prema inozemstvu. Upravo kineski ulagači vide Hrvatsku kao svojevrsna vrata u Europu, a time i Međimursku županiju koja je već stekla renome pogodne destinacije za ulaganje te koja se može nametnuti, suradnjom s Veleposlanstvom NR Kine u RH, gospodarskim vrhom Kine te tamošnjim delegacijama.

"Investicije u inozemstvo ove će godine premašiti ulaganja u Kinu, što je važno za Međimurje jer je ovo sredina spremna za investicije. Iako su već najavljeni prvi posjeti potencijalnih ulagača te vidljiv pojačan interes uslijed dobre suradnje uspostavljene s Kinom, unatoč orijentaciji prema Kini, u pokrajini Hebei nije nedostajalo ni upita europskih investitora iz Nizozemske, Češke, Slovačke, Estonije, Litve, ali i drugih", objasnio je međimurski župan, pritom pohvalivši organizaciju na vrhunskom nivou te činjenicu kako je za razliku od uobičajenih poslovnih razgovora i panela, konferencija omogućila organizaciju sastanaka jedan-na-jedan, u čemu vidi prednost posebice u industrijskom povezivanju, povezivanju tvrtki i projekata. Posavec je ujedno i jedan od potpisnika nove Povelje Asocijacije župana i guvernera provincija Narodne Republike Kine te 16 država sjeveroistočne Europe, kojoj je na čelu Zhang Qingwei, guverner pokrajine Hebei, a koja je sklopljena kako bi se osigurao nastavak komunikacije među odabranim zemljama.

Stoga je i delegacija Međimurske županije ujedno već dobila poziv da nakon ove, jedne od najvećih konferencija održanih s liderima prisutnih zemalja, krajem godine u Pekingu odazove susret šefova Vlada te lokalnih lidera, na kojemu će se govoriti o svim postignutim rezultatima te će se usvojiti smjernice za buduću suradnju. Novi, 3. "Local Leaders Meeting" održat će se u lipnju 2016. godine ponovo u pokrajini Hebei, u gradu Tangshan.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara