Kinezi bi u Kumrovec mogli uložiti 100 milijuna kuna

 Foto: Kumrovec.hr

OPĆINA Kumrovec krenula je u potragu za ulagačima koji bi bili spremni sudjelovati u revitalizaciji i izgradnji turističko-rekreacijskog i znanstveno-studijskog centra Kumrovec te spomen-parka Josip Broz Tito.

S tim ciljem, općina Kumrovec je potpisala memorandum o strateškoj suradnji sa Chinese South East Business Association (CSEBA), pa će spomenute projekte uskoro u Kini, u ime Općine Kumrovec zainteresiranim investitorima prezentirati izaslanstvo CSEBA-e.
 
"Riječ je o ulaganjima od oko 100 milijuna kuna. Imovinsko-pravni odnosi su razriješeni, sva dokumentacija je čista i objekti su slobodni za ulaganje," rekao je Dragutin Ulama, načelnik općine Kumrovec.
 
Država je općini Kumrovec prepustila rješavanje problema objekata, koji nisu u funkciji već više od 20 godina.
 
"Dvadeset godina bili smo na margini događanja iz ideoloških razloga, no svjesni smo da imamo značajan potencijal ponajprije u turističkom smislu. Država je odlučila riješiti ovu priču, jer spomenuti objekti i za njih predstavljaju samo trošak," rekao je Ulama.
 
Temelj suradnje s CSEBA-om su dobri odnosi koje je općina Kumrovec imala s bivšim kineskim veleposlanikom Shen Zhifeijem. Bivši veleposlanik na neki je način svojim kolegama iz veleposlanstva ostavio u nasljeđe razvoj suradnje s općinom Kumrovec.
 
Naravno, najveću ulogu u kineskom interesu ima Josip Broz Tito, koji je u Kini i danas iznimno poštovan.
 
Vrlo važan dio suradnje odnosit će se na razvoj turizma.
 
"Tri zagorske općine: Kumrovec, Zagorska sela i Desinić imaju turističku suradnju i vjerujemo da je zagorski turistički proizvod zanimljiv i kineskim turistima, ali i turistima iz nesvrstanih zemalja," dodao je načelnik općine.
 
"Dodatni motiv nam je informacija iz turističkih ureda u Dubrovniku i na Plitvicama o tome da najviše upita turista ima upravo za Kumrovec. Vjerujemo da će nam i u tome CSEBA dosta pomoći," rekao je Ulama.
 
Na pitanje kada bi investicije mogle početi, Ulama odgovara: "Jučer."
 
"Sve može krenuti u kratkom roku. Kineski investitori mogu biti sigurni da ih u Kumrovcu neće dočekati nikakva neugodna iznenađenja," poručio je Ulama.
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara