Kiša i zahlađenje diljem Hrvatske: Jako grmljavinsko nevrijeme s pljuskovima zahvatilo Kvarner

Foto: Filip Brala/Pixsell, Damir Kvajo/Crometeo

CIKLONA Olivija sve je naglašenije djelovala na vrijeme u Hrvatskoj tijekom srijede, ali njen utjecaj je varirao u dijelovima zemlje. Primjerice, velik dio Dalmacije, ali i dijelovi unutrašnjosti, nisu tijekom dana zabilježili mjerljive oborine, a osobito je u Dalmaciji bilo i dužih sunčanih razdoblja, piše Crometeo.

Nestabilnosti su najčešće bile na sjevernom Jadranu. Već u noći s utorka na srijedu niz olujnih oblaka zahvatio je dio kvarnerskih otoka, a tijekom dana upravo su Krk, Cres i okolni otoci bili najčešća "meta" grmljavinskih oblaka koji su se gotovo cijeli dan razvijali i obnavljali na sličnom području.Prema podacima mreže Pljusak.com, unutar 24 sata, a do 1 sat iza ponoći, najviše kiše palo je u Cresu i Baški, po 24 litre po kvadratnom metru. Slijede Medulin 23, Mali Treskavac na Krku i Kukuljanovo 13, Kosi 11, Samobor 10, Sveti Petar na moru 9, Golubić9 itd.

Spomenimo da je najjače nevrijeme u unutrašnjosti zemlje zabilježeno iza 15 sati na širem sisačkom području, gdje su se u jugozapadnoj struji premještali superćelijski oblaci.

Sredinom noći novi jaki grmljavinski oblaci zahvatili su dijelove sjevernog Jadrana i Gorskog kotara, te su djelomično premjestili i nad zapadne dijelove središnje Hrvatske. Ponovno je jačeg nevremena bilo na kvarnerskim otocima, o čemu svjedoči podatak da je čak i Radarski centar s Bilogore na otocima detektirao odraz do 60 dBz.Prema podacima DHMZ-a Dalmacija je bila najtopliji dio zemlje, gdje su temperature zraka u najtoplijem dijelu dana u mnogim krajevima dosegle ili prešle 30°C. Tako je 30°C izmjereno u Splitu, Šibeniku i Zadru, a 31°C u Makarskoj i Hvaru, kojemu je samo desetinka Celzijevog stupnja nedostajala do vrućih 32°C. Drugdje je bilo do 21°C (Parg, Varaždin) do 30°C (Osijek).

Nestabilna noć i jutro

Nevrijeme je tijekom noći zahvatilo velike dijelove sjevernog Jadrana i unutrašnjosti zemlje. Oko 1 sat iza ponoći snažnog grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je šire zagrebačko područje. Iako je trajalo kratko, svega desetak minuta, u dijelovima Zagreba palo je preko 30 litara oborine po kvadratnom metru, a jugozapadni vjetrovi snizili su temperaturu zraka za više od 5 Celzijevih stupnjeva.

Do 8 sati ujutro čak 82 litre kiše po kvadratnom metru palo je u Baški na otoku Krku. U Ogulinu je palo 58 mm, a slijede: Velike Lešnica 50, Oštarije 46, Jelvica 45, Zagreb Zapruđe 43, Zagreb Trešnjevka 36 itd.

Tijekom prvog dijela jutra grmljavinski pljuskovi su se premjestili nad središnji Slavoniju, Liku i zaleđe sjeverne Dalmacije.

Na riječkom aerodromu već do srijede ujutro palo 120 litara kiše

I posljednja dekada klimatološkog ljeta počinje s vrlo promjenjivim i nestabilnim vremenom. Iako se glavnina oborina vezana uz novu ciklonu (Olivija) tek očekuje u noći na četvrtak i tijekom četvrtka, jer  se  frontalni poremećaj još zadržava zapadnije i sjevernije od Hrvatske,  već je tijekom utorka i u noći na srijedu ispred njega pritjecao vlažan i nestabilan zrak.  Malo kiše je tijekom utorka prijepodne palo na sjeveru Jadrana i zapadnim krajevima unutrašnjosti.

Kasno poslijepodne se nad Kvarnerom,  na području sjevernog dijela otoka Krka razvio jači olujni sustav. Cumulonimbus se na prostoru oko mosta Krk zadržavao gotovo dva sata donijevši ekstremnu količinu kiše. Podaci DHMZ-a govore da je na meteorološkoj postaji Rijeka Omišalj (aerodrom Rijeka na otoku Krku) do jučer u 8 sati palo čak 120 mm kiše. Glavnina te kiše je pala u utorak navečer tijekom spomenute oluje.

Kolnici mokri u većem dijelu Hrvatske

Mokri i skliski kolnici su mjestimice u većem dijelu Hrvatske, a na važnijim cestovnim smjerovima promet je slab, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog prometne nesreće na dionici Jadranske magistrale (D8) Banići-Slano, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, promet teče otežano, jednim trakom, naizmjence, Zbog velike količine vode na autocesti A1 između čvorova Bosiljevo i Otočac vozi se uz ograničenje brzine od 60 km na sat.

Zbog radova zatvorene su ceste: D2 Osijek-Vukovar između nadvožnjaka „Nemetin“ i skretanja za Zračnu luku Osijek, D22 Možđenec-Sudovec, D29 Kašina-Marija Bistrica, D50 Otočac-Perušić kod nadvožnjaka Janjče, D57 Vukovar-Orolik, D205 Klanjec-Dubrovčan, D307 Gornja Stubica-Marija Bistrica, D33 kroz grad Knin i ŽC Dubovica-Sveta Nedjelja.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara