Klasić: Hrvatski pravni tim promašio je ceo fudbal, pa tužili smo krivu državu

Klasić: Hrvatski pravni tim promašio je ceo fudbal, pa tužili smo krivu državu

Foto: FAH

POVJESNIČAR dr. sc. Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu za Index je prokomentirao rezultate današnje presude Međunarodnoga suda pravde u Haagu.

"Odmah na početku izricanja presude ostao sam veoma neugodno iznenađen, izgledalo mi je to, kao što bi susjedi rekli, kao da je naš tim "fulao ceo fudbal". Svi smo mi očekivali presudu za ono što se događalo u ljeto i jesen 1991. godine, za Baniju, Škabrnju i Vukovar, a onda ja u prvoj rečenici saznam da u principu za taj period država koju smo tužili u stvari uopće ne može odgovarati, da smo tužili krivu državu.

Nisam pravni stručnjak i ne znam može li se pravo na toliko načina tumačiti, ali ovo mi je izgledalo nevjerojatno, da vi na samome početku dobijete pravni šamar. Ostalo je bilo očekivano, na kraju se pokazalo da svi procesi koji počnu iz političke motivacije, kojima je ta politička i dnevnopolitička motivacija važna, ne završe onako kako bi trebali završiti. Ne mislim tu konkretno na pobjedu, nego na neke pravne procedure koje su ključne u takvim slučajevima, a koje se ne poštuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nismo saznali ono zbog čega smo pokrenuli tužbu"

Dokazano je da je zločina bilo i da su oni počinjeni s obje strane. Oni nisu okarakterizirani kao genocid, i to smo saznali, ali nismo saznali je li ono što se dogodilo hrvatskom stanovništvu u ljeto i jesen 1991. genocid. Saznali smo da ono nakon Oluje spram srpskog stanovništva nije bio genocid, a nismo saznali ono zbog čega smo išli tužiti - je li u Baniji, Škabrnji i Vukovaru došlo do genocida. Saznali smo samo koga se za to ne može tužiti.

Ja kao povjesničar pozdravljam rad Tribunala u svim dosadašnjim slučajevima, s obzirom na dostupnost građe u u hrvatskim arhivima za period koji se odnosi na događaje unazad 60 godina, a koji je vrlo problematičan, uvjeren sam da bismo dočekali kraj 21. stoljeća čekajući da nam se omogući uvid na građu iz 90-ih. Kao povjesničar, smatram da smo dobili veliku bazu informacija koju ćemo mi povjesničari na svoj način analizirati. Danas smo vidjeli kako izgleda pravna analiza, nekad padnete na običnoj proceduralnoj pogrešci, nekad vam se presuda ne svidi. Pitanje je kako će javnost valorizirati analizu povjesničara", zaključio je Klasić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara