Ključna sjednica iračkog parlamenta odgođena: Pobunjenici 70-ak kilometara od Bagdada

Ključna sjednica iračkog parlamenta odgođena: Pobunjenici 70-ak kilometara od Bagdada

Ilustracija: Google Maps

SUNITSKI islamistički pobunjenici koji nadziru velike dijelove sjevernog Iraka napali su u nedjelju ujutro grad 70-ak kilometara sjeverno od Bagdada i zauzeli zgrade lokalne vlade nastavljajući ofenzivu, dok parlament tijekom dana treba održati sjednicu ključnu prema uspostavi nove vlade koja će se zajedno s vojskom suprotstaviti sunitskoj pobuni.

Kako prenosi agencija Reuters, policija i očevici objavili su u nedjelju da su pobunjenici u 50 do 60 vozila upali u grad Džuluju, sedamdesetak kilometara sjeverno od Bagdada. Zauzeli su ured gradonačelnika i zgradu lokalnog vijeća i pokušavaju preuzeti kontrolu nad policijskom postajom.

Pobunjenici koje vodi ogranak al Kaide "Islamska država u Iraku" zauzeli su velike dijelove sunitskih pokrajina na sjeveru i zapadu Iraka u ofenzivi početoj u lipnju. Po izjavama policije i očevidaca, lokalna policija i plemena sukobljavaju se s militantima u Džuluji u nedjelju. Četiri policajca, dva militanta i dva civila ubijena su u tim sukobima.

Nema kvoruma: Sjednica odgođena za utorak

Irački parlament je zbog nedostatka kvoruma za utorak odgodio sjednicu na kojoj bi trebala biti izabrana nova vlada, objavili su zastupnici u nedjelju. Nakon kratkog zasjedanja, parlamentarci su odgodili novi pokušaj dogovora između šijitskih, sunitskih i kurdskih političara oko premijera, predsjednika države i parlamenta, tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora.

Hitno rješenje političke krize nužno je zbog nadiruće ofenzive sunitskih militanata koji su prošlog mjeseca zauzeli goleme predjele sjevernog Iraka i prijete Bagdadu. Pobunjenici koje vodi ogranak al Kaide "Islamska država u Iraku" napali su u nedjelju ujutro grad 70-ak kilometara sjeverno od Bagdada i zauzeli zgrade lokalne vlade.

Neuspjeh izbornog procesa "mogao bi zemlju gurnuti u kaos"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Policija i očevici prenose da su u 50 do 60 vozila upali u Džuluju, zauzeli ured gradonačelnika i lokalnog vijeća te pokušavaju preuzeti kontrolu nad policijskom postajom. Po njihovim riječima, u najnovijim sukobima poginula su tri policajca, dva militanta i dva civila ubijena.

Irački parlament u više navrata nije uspio održati ključnu sjednicu kako bi pokrenuo proces formiranja vlade nacionalnog jedinstva sposobne suprotstaviti se ofenzivi pokrenutoj 9. lipnja. Konstituirajuća sjednica parlamenta održana 1. srpnja završila je katastrofalno, jer su se zastupnici međusobno vrijeđali i nisu uspjeli izabrati predsjednika parlamenta niti predsjednika države koji bi imenovao mandatara vlade.

Neuspjeh izbornog procesa "mogao bi zemlju gurnuti u kaos", upozorio je u subotu UN-ov izaslanik u Bagdadu Nickolay Mladenov, prenosi agencija AFP. Postavlja se pitanje hoće li se uopće za nedjeljnu sjednicu okupiti kvorum. Međunarodna zajednica i veliki ajatolah Ali Al-Sistani, najviši šijitski vjerski autoritet u Iraku u kojem su šijiti većina, pozvali su višekratno, ali dosad uzalud, političare da prekinu sva neprijateljstva i da ujedinjeni formiraju vladu i zaustave sunitsku pobunu.

Umjereni islamistički sunit al-Jabouri kandidat za predsjednika iračkog parlamenta

Umjereni islamistički sunit Salim al-Jabouri kandidat je glavne sunitske parlamentarne grupacije za predsjednika iračkog parlamenta, izjavio je u subotu navečer Dhafer Al-Ani, vodeći član nove sunitske političke koalicije.

"Dogovorili smo se da Salim Jabouri bude naš kandidat za predsjednika parlamenta", rekao je Al-Ani. Imenovanje predsjednika očekivali se na današnjoj sjednici parlamenta koja je na kraju odgođena i bit će to prvi korak prema imenovanju vlade, više od tri mjeseca nakon općih izbora i pobune koju su započeli sunitski pobunjenici, osvojivši u međuvremenu velike dijelove sjevernog i zapadnog Iraka.

Nakon travanjskih izbora parlament nije uspio formirati Vladu, a glavni spor je oko imenovanja novog (ili starog) premijera.

Stari premijer Nouri al-Maliki osvojio je većinu na izborima, no neki, pa i iz njemu do jučer lojalnih krugova smatraju kako je postao "uteg", te kako bi na vlast trebao doći neki drugi akter koji bi bio prihvatljiv svim sektaškim frakcijama - Šijitima, Sunitima i Kurdima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara