Klub pravnika: Novi nacrt Obiteljskog zakona "proturječan i nedorečen" poput starog

Klub pravnika: Novi nacrt Obiteljskog zakona "proturječan i nedorečen" poput starog

Foto: Hina

SUDEĆI po stavovima izrečenim u četvrtak na tribini Kluba pravnika grada Zagreba "Obiteljski zakon u svijetlu najnovijih zbivanja", i novi nacrt tog zakonskog prijedloga za kojeg je Ministarstvo socijalne politike i mladih otvorilo javnu raspravu i najavilo njegovo usvajanje do 1. travnja ima niz nedorečenosti i kontradiktornosti.

Naime, ako se te zakonski tekst ne popravi mogao bi doživjeti sudbinu prethodnoga, kojega je Ustavni sud suspendirao u siječnju ove godine, samo četiri mjeseca nakon što je stupio na snagu.

> Obiteljski zakon Milanke Opačić je suspendiran: Ustavni sud šalje ga na ocjenu ustavnosti

Taj je Obiteljski zakon bio rezultat neiskustva i neznanja, unatoč što su možda postojale dobre namjere, izjavila je profesorica obiteljskog prava sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Dubravka Hrabar, podsjetivši da je radna skupina ignorirala sve prijedloge stručnjaka. Pravno gledajući, taj je Obiteljski zakon civilizacijski korak unatrag i silovanje pravne znanosti i struke, ustvrdila je Hrabar te ocijenila da je nekompetencija nadvladala struku, a sve pod utjecajem politike.

Jezične umjesto suštinskih izmjena

Profesorica obiteljskog prava Aleksandra Korać Graovac izvijestila je da je u novom zakonskom nacrtu najviše jezičnih izmjena, dok su suštinske izostale. Ustvrdila je da je Ministarstvo otvarajući javnu raspravu prekršilo propise, odnosno svoj dokument iz srpnja prošle godine po kojem javna rasprava mora trajati najmanje mjesec dana. No, ministrstvo je najprije raspravu otvorilo 4. veljače do 19 veljače, da bi je naknadno produžilo do 12. ožujka.

Uz raspravu o zakonskom nacrtu paralelno je otvorena i rasprava o tezama za taj zakonski tekst i njegovim učincima, a to je također protupropisno. Prvo je trebalo raspravljati o tezama i učincima, a onda krenuti u izradu nacrta, rekla je Korać-Graovac. Uz to, može li se donositi isti propis dok Ustavni sud još nije ocijenio ustavnost svih spornih odredaba, upitala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, nastavila je, u zakonskom nacrtu unesene su neke primjedbe, primjerice uređena je odredba o utvrđivanju majčinstva, kao i kad nastupa punoljetnost itd. Izrazila je žaljenje što je struka ponovo stjerana, i to ne u drugi već u deseti red, i to kada je riječ o zakonu koji se odnosi na sve građane.

Opačić krši vlastite propise

U ime osam odvjetnica koje su bile među predlagateljima za ocjenu ustavnosti suspendiranog Obiteljskog zakona, Ljubica Matijević Vrsaljko ocijenila je da ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, time što već nudi nacrt zakona i otvara javnu raspravu o tezama, dezavuira struku. Uz to, dodala je, krši i vlastite propise, odnosno "Akcijski plan za provedbu inicijative partnerstva za otvorenu vlast u RH", u čijem članku 11. stoji da su "svi dužni obavljati sastav radne skupine za izradu propisa". Na stranicama Ministarstva gdje je objavljen nacrt zakonskog prijedloga i ostali dokumenti te poziv za javnu raspravu nije objavljen sastav radne skupine.

Njezina kolegica Leonora Katić izvijestila je da su u srijedu odvjetnice pozvane u Ministarstvo, da su pitale tko čini radnu skupinu, no da im je odgovoreno "neki iz Ministarstva". Na primjedbu da javna rasprava nema smisla ako je nacrt već napravljen, u Ministarstvu su nam odgovorili da će nakon javne rasprave sačiniti konačan prijedlog, kazala je Katić.

Odvjetnica Nataša Pečarević rekla je da je u četiri mjeseca kako je bio na snazi problematični koncept Obiteljskog zakona otežao razvode brakova i medijaciju. Naš je prijedlog da se osnuje kvalitetna radna skupina stručnjaka i praktičara i konceptualno izradi novi zakon, poručila je.

Sutkinja za mladež Lana Peto Kujundžić istaknula je kako je medijacija kao mirno rješavanje sporova vrlo važna stvar koju treba posebno urediti. Sad samo tu gdje jesmo, no moramo paziti da s prljavom vodom ne izbacimo i dijete, ocijenila je.

Tribinu je vodio predsjednik Kluba pravnika grada zagreba akademik Jakša Barbić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara