Kockanje Zorana Milanovića: Što ako u godinu dana švicarac padne ispod 6,39 kuna?

Kockanje Zorana Milanovića: Što ako u godinu dana švicarac padne ispod 6,39 kuna?

Foto: Index

VATROGASNA mjera premijera Zorana Milanovića fiksirala je tečaj švicarskog franka na 6,39 kuna na godinu dana. No, s obzirom na to kako u zakonu nije specificirano radi li se u maksimalnom ili fiksnom tečaju, scenarij u kojemu će se ta odluka obiti o glavu dužnika nije nevjerojatan.

Unatoč tome što se u ovoj situaciji takvo nešto ne čini kao realan scenarij, ukoliko bi tečaj "švicarca" pao ispod fiksiranih 6,39 kuna, dužnici bi bili primorani preplaćivati svoje rate kredita.

S obzirom na to da je period "fiksiranja" uspostavljen na 12 mjeseci, šansa da franak padne ispod 6,39 povećana je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostaje dilema - zašto Milanović nije odmah utvrdio 6,39 kuna kao maksimalnu granicu? Ukoliko dođe do neočekivanoga pada, čini se kako će Vlada ponovno morati mijenjati Zakon.

> Sabor bez HDZ-a izglasao Vladinu mjeru za švicarce, bankari se bune: Ovo je nezakonito

HDZ suzdržan pri izglasavanju Zakona

Podsjetimo, u Saboru je 23. siječnja izglasan prijedlog dopune zakona kojim se tečaj švicarskog franka fiksira na 6,39 kuna za kredite u francima te za one s valutnom klauzulom u francima.

Zakon je prihvaćen s 85 glasova 'za', jednim 'protiv' i jednim 'suzdržanim', a u glasovanju nisu sudjelovali zastupnici HDZ-a, jer je predsjednik Sabora Josip Leko odbio njihov zahtjev da se Sabor prethodno izjasni o njihovu prijedlogu da se Vladu i HNB obveže da u roku od 90 dana s poslovnim bankama iznađu trajno rješenje za "švicarce", ali i korisnike kredita u eurima i drugim valutama.

Vlada je na telefonskoj sjednici istoga dana odlučila Saboru uputiti amandman uz svoj prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju, prema kojem bi se odredbe tog zakona odnosile i na kredite u švicarskim francima iznad iznosa od milijun kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara