Koja je budućnost Zagrebačkog velesajma?

Koja je budućnost Zagrebačkog velesajma?

Foto: Zagrebački velesajam

"KAD KRENE Zagrebačkom velesajmu, krenut će i hrvatskom gospodarstvu", poručio je direktor Velesajma Milan Trbojević i dodao da je sadašnji cilj uprave zadržati postojeće sajmove.

"Jednom ugašen sajam se kasnije vrlo teško reaktivira. To nije zadatak. Naše tržište je u padu četiri pune godine. Na padajućem tržištu je nemoguće imati sajamskog organizatora koji nije u padu. To u svijetu nije zabilježeno", rekao je Trbojević.

Prošlu je godinu Zagrebački velesajam završio s gubitkom od 43 milijuna kuna, a plan za ovu je gubitak oko 37 milijuna kuna gubitka, a izlaz se vidi u specijaliziranim sajmovima.

"Oni ostaju atraktivni i ostaju dalje, prema procjenama svjetskih eksperata, glavni marketinški alat. Takvi sajmovi ostaju nezamjenjivi virtualnim tržištima", istaknuo je Trbojević.

Nedostaje mladih obrazovanih kadrova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobar je primjer ovotjedni Sajam nautike na kojem je isti broj izlagača na istoj izložbenoj površini kao i prošle godine. Povjerenica Sindikata trgovine Hrvatske za Zagrebački velesajam Slavica Lakić smatra da se može bolje i ističe kako Velesajmu nedostaju mladi i obrazovani ljudi koji bi donijeli pozitivne pomake.

"Na Zagrebačkom velesajmu je uvijek bilo 60-70% visoko obrazovanih kadrova. Na Zagrebački velesajam nisi mogao doći ako nisi govorio strane jezike, pristojno izgledao, ako nisi imao sve preduvjete. Bilo je sve drukčije nego je sad. Sad to na žalost dolazi po nekim drugim linijama", pojasnila je Lakić.

"Treba nam novi paviljon od 15-20 tisuća kvadrata"

Problem su i stari i dotrajali paviljoni, naglašava direktor Trbojević: "Nama neophodno treba jedan novi, veliki, visokotehnološko paviljon od 15-20 tisuća kvadratnih metara".

Postoji ideja da na području Velesajma nikne i hrvatski Gardeland, a na istočnom djelu zgrada filharmonije, muzeja znanosti i nekoliko hotela. No, preduvjet za to je da počne gospodarski oporavak, zaključio je Trbojević.

"Sajmovi živnu puno bržu nego ostalo gospodarstvo. Kao što smo prvi potonuli kad su krivulje krenule dolje, tako se prvi dižemo kad krivulje krenu gore".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara